Výstavba areálu na Gymnáziu na Varšavskej ceste začne v lete, neskôr pribudne aj exteriérová tribúna


Foto: Výstavba areálu na Gymnáziu na Varšavskej ceste začne v lete, neskôr pribudne aj exteriérová tribúna Foto: ilustračné

Približne v polovici minulého roka schválilo predošlé zastupiteľstvo Žilinského samosprávneho kraja finančnú investíciu vo výške 300-tisíc, ktorá mala pokryť prvú etapu výstavby multifunkčného areálu na Gymnáziu Varšavská cesta 1 na Vlčincoch v Žiline.

Nové zastupiteľstvo nadviazalo na tieto plány a na mieste tak vznikne areál, ktorý bude slúžiť viacerým športom, okrem aktivít počas vyučovania aj športovým klubom amerického futbalu a rugby. Napriek tomu, že sa projekt schválil už za minulého zastupiteľstva, jeho realizácia začne až v lete.


„V týchto dňoch sa aktualizuje projektová dokumentácia. Predpokladaný začiatok procesu verejného obstarávania je jún 2018,“ povrdila hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Martina Remencová. V rámci druhej etapy pribudne aj exteriérová tribúna či parkovisko, zároveň zostane zachovaná súčasná 100 metrová dráha s doskočiskom.

Priestor areálu školy na Varšavskej ceste 1 čaká revitalizácia.

„V rámci projektu sa vytvorí samotný atletický ovál dĺžky 300m so štyrmi dráhami a bežecká dráha dĺžky 100m s doskočiskom. Existujúce trávnaté ihrisko sa revitalizuje na rozmer futbalového ihriska 80x40m. Súčasťou projektu je aj LED osvetlenie ihriska na štyroch stĺpoch. V druhej etape sa vybuduje exteriérová tribúna pre 150 divákov a postaví sa parkovisko s posuvnou bránou v smere od Obežnej ulice,“ spresnila Remencová.

O využívaní mimo školských aktivít rozhodne správca, teda gymnázium

Na ploche dnes trénujú aj hráči amerického futbalu zo žilinského klubu Warriors, pôvodne bola zamýšľanou aj verzia ihriska, ktorá by im umožňovalo odhrať tu súťažné zápasy. Nakoniec však dostal prednosť ovál a vnútorné ihrisko o rozmeroch 80x40 metrov bude slúžiť tréningovým účelom.


Pre americký futbal je nutné, aby malo ihrisko dĺžku takmer 110 metrov, teda 120 yardov. O tom, či bude areál voľne prístupný aj verejnosti, rozhodne po jeho dostavbe samotná škola.

Žilina Warriors využívajú ihrisko na pravidelné tréningy.

„Využitie areálu pre verejnosť určí správca, v tomto prípade škola,“ uzavrela Remencová. Žiaci Gymnázia Varšavská cesta 1, ktoré je pod správou župy a pravidelne sa umiestňuje medzi TOP 10 gymnáziami na Slovensku, sa však môžu tešiť na modernizované priestory areálu.

Jedným z krajských poslancov, ktorí sa aktívne zaujímali o možnosti revitalizácie areálu, je aj Martin Kapitulík: „Som rád, že sa veci posúvajú dopredu. Na môj vkus to síce ide slimačím tempom, ale teším sa z toho, že už onedlho sa všetci Žilinčania, študenti a naše športové kluby dočkajú moderného športového areálu s prvým tartanovým oválom v Žiline. Ďakujem všetkým, ktorí k tomu prispeli,“ uviedol iniciátor projektu.

K vonkajšiemu areálu by mohla pribudnúť aj kompletne zrekonštruovaná telocvičňa, a to v prípade, že Žilinský samosprávny kraj bude úspešný v žiadostiach o dotáciu vo výzve Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Gymnázium Varšavská cesta 1 je totiž jednou so siedmych škôl, pre ktoré sa snaží župa získať dotáciu. Kvôli spolufinancovaniu zasadali krajskí poslanci mimoriadne v pondelok 14. mája, sumu 105-tisíc eur po krátkej rozprave vyčlenili.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu