Okresný súd zamietol druhú žalobu v prípade sporu o žilinský Aupark vo výške 1,3 milióna eur


Foto: Okresný súd zamietol druhú žalobu v prípade sporu o žilinský Aupark vo výške 1,3 milióna eur Foto: TS Mesto Žilina

Kauza Aupark, ktorá sa už niekoľko rokov ťahá po súdoch, má ďalší pozitívny výsledok. Prednedávnom sa nám podarilo zaznamenať obrovský úspech, keď súd rozhodol, že mesto Žilina nemusí v súvislosti s výstavbou obchodného centra v strede mesta spred vyše desiatich rokov zaplatiť 17,5 milióna eur.

Takúto sumu požadovala spoločnosť GETWAY MANAGEMENT, a.s. ako náhradu škody za prieťahy pri výstavbe. Okresný i krajský súd túto žalobu zamietol, pričom verdikt je aktuálne právoplatný, momentálne sa však ešte čaká na posúdenie Najvyšším súdom, keďže developer využil možnosť dovolacieho konania ako mimoriadneho opravného prostriedku.

V súvislosti s touto kauzou sa však vedie i druhé súdne konanie, v ktorom je žalovaná Slovenská republika zastúpená Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, pričom mesto Žilina v tomto konaní vystupuje ako vedľajší účastník.

Ministerstvo by mohlo škodu žiadať od mesta

Predmetom konania bola náhrada škody vo výške 1,3 mil. eur, ktorá mala spoločnosti GETWAY MANAGEMENT, a.s. vzniknúť v súvislosti s údajným omeškaním výstavby obchodného centra Aupark. Odvoláva sa pritom na spochybňované rozhodnutie stavebného úradu mesta Žilina. A

k by bola uvedená spoločnosť v tomto súdnom konaní úspešná, ministerstvo by muselo uhradiť škodu a mestu Žilina by hrozilo, že si ministerstvo bude voči nemu uplatňovať regresný nárok. Okresný súd v Žiline koncom apríla však túto žalobu v celom rozsahu zamietol.


„Vždy sme zastávali názor, že mesto Žilina investorovi v súvislosti s výstavbou obchodného centra nespôsobilo žiadnu škodu. O to viac bolo v záujme mesta, aby ministerstvo bolo v konaní úspešné,“ uviedol primátor mesta Igor Choma. V tejto veci mesto zastupuje advokátska kancelária HADBÁBNA & spol., s.r.o., ktorá mesto úspešne zastupovala aj v súdnom konaní o náhradu škody v celkovej výške 17,5 mil. eur.

Pozemky predané za Slotu spôsobujú problémy dodnes

Začiatok „sedemnásťmiliónového“ sporu súvisí s predajom pozemkov na Štúrovom námestí pre výstavbu nákupného centra Aupark. Predaj pozemku odklepli na návrh vtedajšieho primátora Jána Slotu mestskí poslanci ešte v decembri 2003. Námestie vtedy predali za 50 miliónov slovenských korún.

Nástupca Jána Slotu primátor Ivan Harman však výstavbu obchodného centra zastavil, predaj označil za nevýhodný a napadol ho na súde. Investor projekt previedol na inú spoločnosť, ktorá v budovaní obchodného domu pokračovala. Žiadal však o úhradu škody za pozastavenie projektu, ktorú vyčíslil na 17,5 milióna eur.

Pri predaji pozemkov pod výstavbu obchodného domu na už dnes neexistujúcom Námestí Ľudovíta Štúra boli zároveň odpredané aj pozemky, ktoré sa nachádzajú na Bulvári a boli v uplynulých mesiacoch predmetom sporov. Vlastník tam chcel pôvodne postaviť nízku polyfunkčnú budovu so zastávkou, v tejto lokalite však územný plán žiadnu výstavbu nepovoľuje.

Nakoniec poslanci odhlasovali maximálny strop na kúpu pozemkov vo výške 420 eur za meter štvorcový, čo je suma totožná ako v prípade pozemkov na Starom trhovisku v Žiline. Či ho vlastník využije, je otázne.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina