Turistický chodník vo Vrátnej bol sprechodnený, avšak len čiastočne


Foto: Turistický chodník vo Vrátnej bol sprechodnený, avšak len čiastočne Foto: čitateľ

Na konci apríla sme vám priniesli článok o turistickom chodníku vo Vrátnej, ktorý spája Chatu na Grúni a Chatu Vrátna. Aj po začatí turistickej sezóny bol totiž zablokovaný spílenými stromami, ich výrub prebiehal v súlade s povolením na ťažbu. Zrezané kmene však priamo zasahovali to nenáročnej turistickej trasy, kvôli čomu museli turisti vymýšľať často kreatívne spôsoby, ako ju obísť.

„Uvedená ťažba sa nachádza v lesnom poraste č. 798a1 na lesnom celku Varín, kde obhospodarovateľ lesa je spoločnosť MEERKS, a.s., Košice. Jedná sa o spracovanie náhodnej ťažby, na ktorú bol vydaný súhlas odborným lesným hospodárom, a teda nie je to nelegálna ťažba drevnej hmoty a vykonáva sa na základe vydaného súhlasu na ťažbu,“ uviedla na našu otázku Miroslava Ďurašová z Pozemkového a lesného odboru Okresného úradu v Žilina.

Chodník síce čiastočne odpratali, no časť turistov môže mať stále problém s prejdením úseku. Zdroj: čitateľ

Odborný lesný hospodár mal po dohode s uvedeným úradom popadané kmene odstrániť a priebežne spracovať, k čomu čiastočne došlo. Ako nás informoval čitateľ Jozef, ktorý na celý problém pôvodne upozornil, takéto odstránenie nie je dostatočné. Síce je chodník o niečo prechodnejší, najmä starší či indisponovaní turisti môžu mať s prekračovaním kmeňov problém.

„Žiaľ, aj napriek prísľubu a uplynutiu takmer jedného mesiaca chodník stále nie je priechodný tak ako má byť. Čiastočne drevo odpratali, ale asi tak na päťdesiat percent, a zvyšok zas nechali tak, čo opäť svedčí o povrchnom a lajdáckom prístupe. Bolo by vhodné, aby sa aj ďalší nepokojní turisti sťažovali, len tak sa to môže zmeniť,“ dodal Jozef, ktorý poslal aj fotografie stavu z minulého týždňa.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu