Nový semafor na sídlisku Vlčince spôsobuje v ranných hodinách kolóny až po Rosinskú cestu


Foto: Nový semafor na sídlisku Vlčince spôsobuje v ranných hodinách kolóny až po Rosinskú cestu

Pred niekoľkými týždňami bol na sídlisku Vlčince uvedený do prevádzky nový semafor. Slúži chodcom na ulici Vysokoškolákov, aby mohli bezpečnejšie prechádzať cez frekventovanú cestu. Svetelná signalizácia sa nachádza v blízkosti zastávky MHD Fatranská, kde je veľký pohyb nielen študentov, ale aj obyvateľov sídliska. Mnohí toto riešenie privítali, pretože majú poväčšine negatívne skúsenosti s dávaním prednosti zo strany vodičov áut. 

Kto však so semaforom nesúhlasil už pred jeho spustením, boli samotní vodiči. Tí sa už na začiatku obávali vzniku kolón. Predpoklad sa naplnil a v súčasnosti sa v čase dopravnej špičky tvoria kolóny až po križovatku ulice Vysokoškolákov s Rosinskou cestou. Počet áut, ktoré jazdia z Trnového, Rosiny, Višňového či Turia neustále stúpa. Dlhá kolóna sa preto vytvorí veľmi ľahko, už pri krátkom zastavení premávky.

„Chodci veľmi často stláčajú tlačidlo na semafore a tak sa premávka stále zastavuje, až sa vytvorí dlhá kolóna. V čase špičky stačí naozaj malá chvíľa a upchá sa celá ulica. Celý problém je v tom, že chodci na seba nepočkajú, ale chodia doslova po jednom,“ opisuje náš čitateľ. 

Na druhej strane, zastavovanie premávky pomáha vozidlám, ktoré vychádzajú z vedľajších ciest na hlavnú. Tie mali donedávna podobný problém ako chodci - vojsť na frekventovanú cestu bolo v čase špičky problematické. Mesto Žilina zatiaľ nezvažuje žiadne zmeny týkajúce sa svetelnej signalizácie. Taktiež ani dodnes neboli adresované žiadne oficiálne podnety.


„Podnety v tejto veci neevidujeme. Sledovali sme však (aj na iných križovatkách v súvislosti s chodcami), či toto môže spôsobiť meškanie spojov MHD, ale ukázalo sa, že na presnosť spojov to nemá dopad.  Čo sa týka intervalov - interval je nastavený tak, aby čo najoptimálnejšie uspokojil jednak vodičov motorových vozidiel a rovnako i chodcov,“ uviedla pre Žilinak.sk hovorkyňa mesta Barbora Zigová.

Podľa jej slov mesto aktuálne neuvažuje nad zmenou signálneho plánu. Kolóny, ktoré sa do niekoľkých minút rozpustia, nie sú dostatočným dôvodom na to, aby muselo dôjsť k jeho úprave. Najčastejšie sa premávka zhusťuje v ranných hodinách, v čase medzi 7:00 - 08:30 hod. Vtedy je najväčší presun ľudí do práce, rovnako ako študentov do škôl. S príchodom leta a blížiacich sa prázdnin, by sa situácia mala postupne upokojiť. Následne sa uvidí, aká bude od septembra.

„Nie je možné v tomto prípade uspokojiť všetkých účastníkov cestnej premávky, preto vopred ďakujeme za porozumenie,“ uzavrela hovorkyňa mesta.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu