Na Bôriku pribudne nová lávka cez Všivák, prepojí chodníky na oboch stranách potoka


Foto: Na Bôriku pribudne nová lávka cez Všivák, prepojí chodníky na oboch stranách potoka
Galéria: 4 fotky
Foto: ilustračné - Google Maps

Uplynulé mimoriadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline prinieslo prerozdelenie pomerne veľkého objemu peňazí z mestského rozpočtu na investície. Po dlhšom období šetrenia tak začnú pociťovať obyvatelia aj výraznejšie investičné akcie, ktoré budú kryté prevažne z prebytku rozpočtu mesta Žilina.

Medzi menšie projekty, ktoré však výrazne pocítia obyvatelia dotknutého miesta, patrí aj vybudovanie lávky cez potok Všivák na Bôriku. Ten pomôže zvýšiť bezpečnosť chodcov v danej lokalite, ktorí nateraz riskujú najmä počas večerných hodín.

Vedľa križovatky ulíc Bôrická cesta a Tulipánová ulica preteká známy žilinský potok, popri ktorého koryte vedú chodníky pre peších. V úseku však chýba približne 10 metrov chodníka, čo núti chodcov vstupovať na komunikáciu a zvyšuje riziko kolízie. Aj tento problém by mala vyriešiť nová lávka, ktorá prepojí obe strany brehu.


Na fotografii je možné vidieť, že chodci musia vstupovať na komunikáciu. Zdroj: Google Maps

Potok križuje miestnu komunikáciu zatrubnením. V uvedenej lokalite je v súčasnosti intenzívna premávka a pohyb chodcov, ktorí nútene obchádzajú priepust okolo potoka a vstupujú na komunikáciu, kde chýba v úseku cca 10 m pravostranný chodník. Mesto Žilina v návrhu plánuje vybudovať lávku pre chodcov cez potok a napojiť lávku na existujúce chodníky na pravej a ľavej strane potoka,“ spresňuje dôvod výstavby technická dokumentácia.

Lávka, ktorá by mala vzniknúť za približne 2 týždne od začiatku výstavby, bude stáť približne 10-tisíc eur bez DPH. Napájať sa bude na už existujúci chodník, povrchová úprava lávky s dĺžkou približne 4 a pol metra bude zámkovou dlažbou s oplechovaním bočných hrán.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu