Mladí v Žiline v tom majú jasno: Opäť zorganizovali tradičné preteky na tému „Viem kam bežím“


Foto: Mladí v Žiline v tom majú jasno: Opäť zorganizovali tradičné preteky na tému „Viem kam bežím“ Foto: Beata Benikovská

Tohtoročný Beh Dominika Savia zorganizovalo OZ Domec v spolupráci so Saleziánmi don Bosca. Mestskou časťou Žilina - Bánová sa v nedeľu 13. mája rozbehli v štyroch kategóriách dve stovky bežcov – detí, mladých a dokonca aj dospelých. Beh Dominika Savia začali organizovať mladí dobrovoľníci a animátori približne pred 10 rokmi pri príležitosti sviatku svätého Dominika Savia.

Zo spoločne stráveného popoludnia v malom kruhu známych sa však postupne vyformovalo podujatie, ktoré si získava čoraz viac priaznivcov. Odvtedy tieto bežecké preteky prešli viacerými zmenami, no mladí ich naďalej organizujú každoročne bez nároku na honorár alebo odmenu.

„Beh je stále známejší a prepracovanejší a máme stále viac a viac súťažiacich i spolupracovníkov. Stal sa popoludním pre rodiny a deti z Bánovej a zo Žiliny, na svoje si však môžu prísť aj aktívni športovci. Každoročne je vyvrcholením života miestneho spoločenstva a do príprav sa zapájajú animátori z OZ Domec, rodiny, saleziáni, deti, dokonca aj starí rodičia. Tento rok sme tvorili organizačný tím šiesti a neskôr sa pripojili viacerí animátori. Po prvý krát sa nám podarilo spustiť aj elektronické prihlasovanie s cieľom zrýchliť tempo práce rovno na mieste,“ približuje organizátor Ján Bendík SDB.

Heslo aj pre tento ročník „Viem kam bežím“ je inšpirované životom svätca Dominika Savia a zhŕňa v jednej vete celý jeho život.

Zdroj: Beata Benikovská

„Pre mladých (a nielen pre nich) je to výzva dať svojmu životu zmysel. Nebežať sem a tam, ale mať cieľ, pre ktorý sa oplatí namáhať. Tento ročník hodnotím ako vynikajúci. Čo sa týka organizácie, príprav, zapojenia dobrovoľníkov a počtu bežcov ma teší hlavne stabilita, ktorú sme dosiahli. Všetci už vedia čo a ako robíme a je to naše spoločné dielo. Ocenení v jednotlivých kategóriách boli zvlášť chlapci, dievčatá, muži a ženy a získali diplomy, medaile i vecné ceny. Okrem športového výkonu a cien si so sebou odnášali aj radosť z popoludnia stráveného s priateľmi. Mnohí ocenili  atmosféru stretnutia,“  hovorí  Ján Bendík.


Tento rok sa súťažilo v štyroch kategóriách: deti vo veku do 7 rokov (61 bežcov), deti od 8 do 11 rokov (66 bežcov), deti od 12 do 15 rokov (27 bežcov) a v kategórii pre mladých od 16 rokov a viac (47 bežcov). Každý bežec mal svoje registračné číslo a označenie. Pre deti prichystali organizátori bohatý sprievodný program, občerstvenie a po vyhlásení výsledkov aj majáles.

Do príprav a samotnej realizácie sa zapojili desiatky mladých, ktorí sa celoročne realizujú v rámci činnosti OZ Domec. Počas roka formou stretkovej a krúžkovej činnosti, jednorazových podujatí a počas leta prostredníctvom letného tábora.

Zdroj: Beata Benikovská

„Tento rok sme mali tri detské kategórie a len jednu pre dospelých, zato s dĺžkou až 5 km. Myslím, si že Beh sa stal už folklórom a neodmysliteľnou súčasťou nielen Domca, Bánovej, ale aj celej žilinskej saleziánskej rodiny. Najťažšie tentoraz bolo zvládnutie financií. S Behom sme mali „megalomanskejšie” plány, ktoré sme museli vo finálnej fáze pozastaviť z dôvodu neúspešnej grantovej žiadosti. Nakoniec sme  vďaka štedrým sponzorom - miestnym podnikateľom a rodinám - dokázali udržať organizáciu aspoň na štandardnej úrovni,“ uzatvára za mladých z organizačného tímu Matúš Ďuraňa.

Za pomoc pri organizácii a podporu tohto ročníka Behu Dominika Savia organizátori ďakujú všetkým darcom 2%, firme Leadec, pekárni Ďuroška – Višňové, SMOKER, poslancovi Františkovi Kosovi, rodinám v Bánovej a mnohým ďalším, ktorí prispeli vecnými cenami do sprievodného programu, svojim časom, ochotou a námahou.

Kto bol svätý Dominik Savio? Mladý chlapec, ktorý v Turíne študoval u Jána Bosca (zakladateľ saleziánskej rehole a kňaz, ktorý sa venoval výchove opustenej mládeže). Hoci tu Dominik strávil len pár rokov (umrel ako 14-ročný), stal sa vzorom saleziánskej výchovnej práce. Dokázal zjednotiť zábavu, povinnosti, prácu a vieru do harmonického celku a prežil život, ktorý bol krásnym pre neho aj pre druhých. V roku 1954 bol vyhlásený za svätého.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Kristína Zelná