Opel Insignia Sports Tourer - Pokračovateľ tradície


Foto: Opel Insignia Sports Tourer - Pokračovateľ tradície
Galéria: 63 fotiek

Modely z „déčkového“ segmentu patrili ešte prednedávnom k výkladnej skrini väčšiny automobiliek. Časy sa však menia. Popularita rodiných sedanov, liftbackov či kombi čiastočne klesá. Podpísal sa pod to predovšetkým čoraz väčší dopyt po crossoveroch resp. SUV. Niektorí výrobcovia preto postupne sťahujú zástupcov z radu „biznis limuzín“ strednej triedy, zo svojho modelového portfólia.

Nemecká automobilka Opel zvolila v tomto prípade diametrálne odlišnú stratégiu! Do detailov vyšperkovaná druhá generácia modelu Opel Insignia sa totiž môže teraz smelo porovnávať dokonca aj s mnohými omnoho drahšími konkurentmi. Približne rok po našej skúsenosti s modelom Insignia Grand Sport, sme vďaka spolupráci so žilinským zastúpením značky Opel aktuálne vyskúšali aj praktickejší kombi variant s prívlastkom Sports Tourer.

Nový Opel Insignia Sports Touret so vznetovou motorizáciou 2,0 CDTi (170 koní), v kombinácii so 6-st. manuálnou prevodovkou a pohonom všetkých kolies, v špičkovej výbave Innovation, nám na test zapožičala spoločnosť Autotip spol. s.r. o., autorizovaný predajca vozidiel Opel v našom regióne. 

Prvá generácia modelu Insignia, ktorá debutovala ešte v roku 2008. Pre automobilku s bleskom v znaku predstavovala začiatok novej éry. V modelovom portfóliu nahradila Insignia nielen Opel Vectra ale aj väčší Opel Omega. Nová vlajková loď získala v roku 2009 dokonca aj prestížne ocenenie „Car of the year 2009“. Niet sa preto čomu čudovať, že v minulom roku spôsobil mimoriadny rozruch príchod očakávanej druhej generácie modelu Opel Insignia.

Kozmetickými zmenami prešlo pri druhej generácii aj nové označenie. Prívlastky Grand Sport pri liftbacku resp. Sports Tourer pri nami testovanom kombi, majú ešte viac zvýrazniť dynamické línie novej generácie tohto modelu. Samozrejme, „len“ pohľadný dizajn, nepostačuje na presadenie sa v tvrdom konkurenčnom boji. Nová generácia aj preto prináša záplavu technických inovácii.

Ako prvé treba spomenúť novú a odľahčenú modulárnu platformu Epsilon 2. Verzia kombi medzigeneračne zhodila cca 200 kg. O kvalitách podvozka sme sa sa nakoniec presvedčili už v minulosti, pri teste verzie Grand Sport. Aktuálne testovaný Sports Tourer disponoval ďalším veľmi zaujímavým, až unikátnym riešením. Na mysli mám pohon 4x4. Samozrejme pohon všetkých kolies nie je v tomto segmente žiadnou raritou. O to zaujímavejšie v tomto prípade vyznieva použitá technológia pohonu všetkých kolies. Opel na rozdiel od konkurentov s klasickou medzinápravovou spojkou vsádza na takzvaný Twinster AWD.

Za týmto názvom sa ukrývajú dve samostatné spojky. Prvá prerozdeľuje krútiaci moment medzí prednú a zadnú nápravu. A druhá, v závislosti od jazdnej situácie, dokáže nezávisle prenášať krútiaci moment samostatne aj medzi kolesá zadnej nápravy. Výhodou spomenutej technológie sú aj kompaktné rozmery. Tým prakticky nijako neutrpel ani batožinový priestor. Za zmienku ďalej určite stojí tiež vylepšený asistenčný systém Opel OnStar.

Aktuálne je na našom trhu nová generácia modelu Insignia ponúka už vo všetkých dostupných verziách. Okrem nami testovaného kombi Sports Tourer, resp. základného modelu Grand Sport, v ponuke figuruje aj oplastovaná outdoorová verzia Insignia Country Tourer, resp. Insignia GSI. V druhom prípade je reč o špičkovej športovej verzii, ktorá po rokoch znova oprášila legendárne označenie GSI. Motorová paleta verzie Sports Tourer podľa očakávania vychádza z verzie Grand Sport.

Najdostupnejšiu alternatívu predstavuje nová zážihová motorizácia 1,5 Turbo, dostupná s výkonom 140 resp. 165 koní. Okrem štandardného prevedenia sú oba výkonové varianty k dispozícii aj v úspornejšom prevedení, s prívlastkom ecoTEC. Všetky štyri verzie sa štandardne kombinujú so 6-s. manuálnou prevodovkou. Pre verziu 1,5 Turbo (165 koní), je k dispozícii aj 6-st. automatická prevodovka. Výkonový vrchol modelového radu Insignia Grand Sport predstavuje následne verzia s benzínovým motorom 2,0 Turbo (260 koní). Špičková verzia sa kombinuje výhradne s novou 8-st. automatickou prevodovkou a s pohonom 4x4.

Okrem základného „šatu je identická motorizácia k dispozícii aj v špičkovej verzii GSI. Pre priaznivcov nafty zaradil Opel do ponuky úsporný turbodiesel 1,6 CDTi. Vo verzii 1,6 CDTi ecoTEC so 6-st. manuálnou prevodovkou, ponúka výkon 110 koní. Výkonnejšia alternatíva 1,6 CDTi sa kombinuje so 6-st. automatickou prevodovkou a ponúka výkon 136 koní. Ďalšou vznetovou alternatívou je nami testovaný motor 2,0 CDTi (170 koní), dostupný so 6-st. manuálom resp. novým 8-st. automatom.

Okrem toho je možné kombinovať túto motorizáciu aj s pohonom všetkých kolies, čo bol práve náš prípad. Pohon 4x4 je v tomto prípade dostupný len s manuálnou prevodovkou. Špičkovú naftovú verziu nakoniec predstavuje motorizácia 2,0 BiTurbo CDTi a výkonom 210 koní. Spomenutá alternatíva sa naopak kombinuje výhradne s pohonom 4x4 a 8-st. automatickou prevodovkou. Okrem základného prevedenia sa aj najsilnejší diesel ponúka v športovej verzii GSi.

Čo teda možno očakávať od nového modelu Opel Insignia s prívlastkom Sports Tourer?

Praktická elegancia 

Nový Opel Insignia pôsobí v oboch karosárskych prevedeniach v porovnaní s predchodcom už na prvý pohľad výrazne štíhlejším dojmom. Subjektívne musím povedať, že sa mi dizajnovo viac páči práve testovaná verzia Sports Tourer. Kombi pôsobí v mojich očiach o niečo viac vyváženejšie. Prednej časti aj v tomto prípade dominuje „okrídlená“ maska chladiča. Dizajnová silueta v tvare krídel následne prechádza aj do hlavných svetlometov, resp. ich originálneho podpisu denného LED svietenia. Náš exemplár disponoval naviac špičkovými príplatkovými LED Matrix svetlami s funkciou AFL. Vďaka vynikajúcemu svetelnému účinku a špičkovej funkcii Matrix príplatkové svetlá rozhodne vrele odporúčame.

Pri pohľade na bočné proporcie modelu Insignia Sport Tourer je celkom jasné, že modely kombi majú pri značke Opel dlhú a úspešnú tradíciu. Aj v tomto prípade zaujme efektne klesajúca línia strechy, zakončená nápaditým c-stĺpikom karosérie. Okrem dynamických proporcii na testovanom modeli určite zaujmú aj efektné kolesá z ľahkých zliatin. V našom prípade ponúkali priemer až 20 palcov. Elegantné a zároveň čisté línie ponúka zadná časť.

Zaujme detail v podobe pochrómovaných líšt okien, ktoré zachádzajú až do modulu koncových svetiel. Práve tie možno označiť ako najvýraznejší dizajnový prvok zadnej časti. Samozrejmá je aj v tomto prípade LED technológia. Opel Insignia Sports Tourer je skutočnou vlajkovou loďou aj vďaka majestátnym vonkajším rozmerom. V tomto smere sa novinka dokonca radí medzi najväčších zástupcov segmentu. My sme vonkajšie rozmery testovanej verzie Sports Tourer pre zaujímavosť porovnali s verziou Insignia Grand Sport.

Nový Opel Insignia Sports Tourer meria 4986 mm (+89 mm v porovnaní s modelom Grand Sport), šírka vozidla dosahuje identických 1863 mm. Výška atakuje 1500 mm (+45 mm) a rázvor náprav má identickú hodnotu 2829 mm. Pri podobnom type vozidla patrí medzi najdôležitejšie parametre objem batožinového priestoru. Praktickejší karosársky variant modelu Insignia disponuje batožinovým priestorom o objeme 560 litrov v základnom usporiadaní. V reči čísel je to „len“ o 60 litrov viac v porovnaní s liftbackom. Reálny pocit je ale úplne o niečom inom. Nadštandardnou dĺžkou ložnej plochy disponuje aj verzia Grand Sport. Testované kombi ale logicky zároveň umožňuje bezproblémovú prepravu tvarovo objemnejších predmetov. Pod úrovňou podlahy ostáva miesto na uskladnenie drobných predmetov. Ani v tomto prípade však nepočítajte s rezervnou pneumatikou. Jej priestor v našom vozidle zaplnil subwoofer audiosústavy Bose.

Galéria: 63 fotiek

Kombi disponuje tiež niekoľkými praktickými vylepšeniami. Nechýba možnosť sklápania zadných sedadiel priamo z kufra ani fixačné oká. Maximálna prepravná kapacita následne ponúka objem až 1665 litrov. Jedinou chybičkou krásy je z môjho pohľadu len chýbajúci priestor na odloženie krycej roletky.

Interiér v znamení kvality i priestoru 

Interiér a kabína testovanej verzie Sports Tourer podľa očakávania kopíruje základný model. Oproti predošlému testu verzie Grand Sport sme tu objavili niekoľko rozdielov, ku ktorým sa postupne dostaneme. Interiér v tmavom prevedení pôsobí na prvý pohľad nenápadným dojmom. Na druhej strane platí že z hľadiska dielenského opracovania ako aj kvality použitých materiálov, prekonala nová Insignia všetky naše očakávania. Práve priestranná a vzdušná kabína dokonale navodzuje tú správnu atmosféru vlajkovej lode.

Oproti našej predošlej skúsenosti, disponovala aktuálne testovaná verzia Sports Tourer vyspelejším prístrojovým panelom. Ide o zaujímavú alternatívu k dnes tak populárnej digitálnej verzii prístrojov. Insignia v tejto konfigurácii ponúka veľký 8 palcový grafický displej uprostred, v kombinácii s tromi tradičnými analógovými ukazovateľmi po stranách. Grafická časť umožňuje vyobraziť množstvo zaujímavých údajov v závislosti od preferencie vodiča. Nechýba tu dokonca ani možnosť minimalistického vyobrazenia mapy navigačného modulu.


Náš však v tomto prípade ešte viac zaujali ostatné vyobrazené ukazovatele. Okrem “povinných ukazovateľov” v podobe otáčkomera, rýchlomera či stavu paliva, pridáva Insignia aj teplotu chladiacej kvapalinu či dokonca teplotu oleja a zobrazenie napätia batérie! A to sa v dnešnom automobilovom svete skutočne už len tak nevidí.

Galéria: 63 fotiek

Keď sme už pri zobrazovaní údajov, opomenúť nesmieme ani špičkový Head-up displej, pri ktorom je samozrejmosťou farebné prevedenie s projekciou priamo na sklo. Prostredníctvom ovládacieho modulu vľavo pod volantom si je v tomto prípade dokonca možné meniť údaje, ktoré chceme vidieť v zornom poli vodiča.

Okrem otáčkomera a navigácie je k dispozícii tiež čítačka dopravných značiek alebo výstup z autorádia. Centrálny monitor multimediálneho rozhrania Intelli Link disponoval v našom prípade 8 palcovým dotykovým displejom. Jeho funkcie sú nám už dôverne známe z ostatných modelov značky. Okrem bezproblémovej funkčnosti rozhrania stojí za zmienku jeho praktická orientácia smerom na vodiča, či jeho veľmi precízne a zároveň prirodzené zapracovanie do palubnej dosky.

Miernym sklamaním bol pre nás menej kvalitný obraz zadnej parkovacej kamery. V tomto prípade by sme preto siahli radšej v opcii po kvalitnejšom vyobrazení celého okolia vozidla z v vtáčej perspektívy. Naopak len chválu si celkom iste zaslúži pohodlný posed za volantom. Dostatočne dimenzované sedačky alebo ak chcete kreslá, sú veľmi pohodlné už v obyčajnej verzii bez známeho certifikátu AGR (akcia zdravý chrbát), na ktorý je značka Opel dlhoročný špecialista.

Výhľad z vozidla smerom šikmo vpred, podobne ako u niektorých konkurentov, čiastočne obmedzujú masívne predné stĺpiky. Kráľovské priestorové pomery panujú samozrejme aj v druhom rade. Podľa údajov výrobcu ponúka kombi verzia vzadu ešte o niečo viac miesta ako liftback, a to nielen pre hlavy, ale pre aj nohy. Krajní pasažieri si preto celkom iste užijú aj v druhom rade maximálny jazdný komfort.

Nami testovaná Insignia Sport Tourer v špičkovej verzii Innovation a niektorými prvkami v opcii nesklamala ani na poli dostupnej výbavy. Za všetko spomeňme opäť napríklad Opel OnStar, jazdných asistentov vrátane automatického prepínania diaľkových svetiel, bezkľúčové otváranie a štartovanie, adaptívny tempomat s indikáciou vzdialenosti vpredu idúceho vozidla, ambientné osvetlenie, čalúnenie v kombinácii látka/koža, automatická 2-zónová klimatizácia a iné. Pri osobnej konfigurácii by som v tomto prípade výbavy na želanie ešte odporučil zainvestovať aj do adaptívneho podvozku.

Rodinný virtuóz s nadaním pre jazdu

Z jazdného prejavu novej generácie modelu Opel Insignia som bol nadšený už pri minulom teste verzie Grand Sport. V aktuálnom prípade sa pri verzii Sports Tourer tlačili do popredia dva faktory. Konkrétne to, ako v praxi funguje pohon 4x4 a aký jazdný komfort dokáže veľké kombi ponúknuť na elegantných kolesách s priemerom 20 palcov. Aj v tomto prípade ale musím začať pri medzigeneračne citeľne nižšej hmotnosti karosérie, ktorá má blahodarný vplyv na jazdné vlastnosti. Nová Insignia Sport Tourer sa mi okrem efektívneho „hltača“ diaľničných kilometrov ideálne hodí aj do role rodinnej alternatívy, k modelom z kategórie SUV.

Veľkým prekvapením je v tomto smere až nečakaný jazdný komfort aj na 20 palcových kolesách. Väčšinu „obyčajných“ nerovností našich ciest, dokáže novinka úplné bezproblémovo odfiltrovať aj v tejto testovanej konfigurácii. Veľké kolesá preto dajú o sebe vedieť až pri nadrozmerných dierach vo vozovke. Na druhej strane sa je o „veľké“ pneumatiky možné o to viac oprieť resp. spoľahnúť pri dynamickej jazde. Insignia Sport Tourer ma v teste dokonale udivovala špičkovou priľnavosťou. Tu je možné konštatovať, že pneumatiky sú za každých okolností doslova prilepené k povrchu vozovky.

Galéria: 63 fotiek

Ak potrebujete z času na čas jazdiť aj mimo spevnených ciest, odporúčam siahnuť po verzii Insignia Country Tourer. Testované „základné“ kombi so spomínanými 20 palcovými kolesami, nižším podvozkom a nezanedbateľnými prevismi karosérie, patrí z môjho pohľadu na klasické cesty. Počas testovacích dní sme mali šťastie na ideálne slnečné počasie. Zásahy pohonu 4x4 som si spoza volantu azda aj preto podvedome vôbec neuvedomoval. Inteligentná „štvorkolka“ ale preukázateľne výrazne napomáha vozidlu pri dynamickom prejazde zákrutami. Tu sa až nechce veriť, s akou ochotou a precíznosťou dokážete aj s tak veľkým vozidlom ako je Insignia kombi, v praxi „vykrojiť“ zákrutu na horskom prechode.

Vzhľadom na potenciál podvozka a pohonu všetkých kolies sa mi v tomto prípade dokonca neraz málil výkon turbodiesla. ten mimochodom disponuje slušnou porciou 170 konských síl. Výhrady nemám v tomto smere ani k presnej 6-st. mechanickej prevodovke. Pohodlie „automatu“ mi v praxi chýbalo jedine pri využívaní precízne fungujúceho adaptívneho tempomatu. V tomto prípade sa mi pri prudšom spomalení resp. zrýchlení niekoľko krát stalo, že ma až samotné vozidlo vyzvalo k preradeniu na nižší, prípadne vyšší prevod.

To že Insignia veľmi dbá na bezpečnosť, dokazuje aj naladenie citlivosti jazdného asistenta potenciálneho nebezpečenstva nárazu. Na môj vkus sa v tomto prípade výstražný symbol na Head-up displeji rozblikal až príliš často. Pozitívne je, že aj napriek karosérii typu kombi a kombinácii s pohonom všetkých kolies, sa za každých okolnosti držala v „rozumných medziach“ i spotreba paliva. To platí aj pre prípad zaťaženého vozidla, prípadne dynamickú jazdu.

A náš celkový dojem ?

Nový Opel Insignia Sport Tourer veľmi úspešne nadväzuje na dlhú tradíciu modelov typu kombi s bleskom v znaku. Z môjho pohľadu je verzia kombi určená predovšetkým pre praktickejšie zmýšľajúcich jedincov resp. pre viacčlenné rodiny. Akceptovateľný je v tomto prípade aj príplatok na úrovni 1000 eur oproti verzii Grand Sport. Vzhľadom na zážitok z jazdy dáva jednoznačný zmysel i konfigurácia s pohonom 4x4.

V Žiline si nový model Opel Insignia Sports Tourer môžete prísť pozrieť, či vyskúšať a otestovať k autorizovanému predajcovi vozidiel Opel v našom regióne, spoločnosti Autotip spol. s.r.o., na Ulici Vysokoškolákov, kde na vás čakajú i ďalšie modely značky Opel. 

Plusy

  • Jazdné vlastnosti
  • Celkový pocit hodnoty
  • Priestor v interiéri

Mínusy

  • Príliš široký a-stĺpik
  • Obraz parkovacej kamery

Výbava - Cena

  • Opel Insignia Sports Tourer 2,0 CDTi Innovation (testovaný model) - od 33 790 €   
  • Opel Insignia Sports Tourer 1,5 Turbo Selection - od 24 990 €

Parametre testovaného modelu

ModelOpel Insignia Sports Tourer 2,0 CDTi 4x4 Innovation
Motordiesel
Pohon4x4
Počet valcov4
Výkon kW / koní125 / 170
Krútiaci moment Nm400
Pohotovostná hmotnosť1641 kg
Maximálna rýchlosť218 km/h
Zrýchlenie z 0 na 1009,9 s
Prevodovkamanuálna
Počet stupňov6
Kombinovaná spotreba podľa výrobcu6,5 / 100 km
Spotreba počas testu7,1 / 100 km
PneumatikyConinental Sport Contact 6

 

 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Peter Hlačik