Ťažba zasahujúca do turistického chodníka vo Vrátnej je povolená, v najbližších dňoch ju odpracú


Foto: Ťažba zasahujúca do turistického chodníka vo Vrátnej je povolená, v najbližších dňoch ju odpracú Foto: čitateľ

Dňa 25. apríla sme informovali o turistickom chodníku medzi chatami Vrátna a na Grúni, kde v niektorých miestach spílené stromy blokujú turistický chodník. V dôsledku toho sa mení pôvodné ľahká turistická trasa na nedobrovoľné dobrodružstvo, pri ktorom môžu mať problém najmä turisti so zdravotným obmedzením či deti.

Na prípad nás upozornil čitateľ Jozef, podľa reakcií však tento stav pretrvával dlhšiu dobu. Skomplikovanú cestu nahlásil čitateľ na Okresný úrad, kde sa jeho podnetom v krátkom čase zaoberali - jednak legálnosťou ťažby a takisto aj možnosťami nápravy stavu tak, aby boli spokojné všetky zúčastnené strany.

Z odpovede, ktorú máme v redakcii k dispozícii vyplýva, že ťažba je povolená, nejedná sa o kalamitné spracovanie. Náhodnú ťažbu povolil svojim súhlasom odborný lesný hospodár. O jej priebehu v okolí chodníka informuje aj oznam na stromoch.

„Uvedená ťažba sa nachádza v lesnom poraste č. 798a1 na lesnom celku Varín, kde obhospodarovateľ lesa je spoločnosť MEERKS, a.s., Košice. Jedná sa o spracovanie náhodnej ťažby, na ktorú bol vydaný súhlas odborným lesným hospodárom, a teda nie je to nelegálna ťažba drevnej hmoty a vykonáva sa na základe vydaného súhlasu na ťažbu,“ uviedla v odpovedi Miroslava Ďurašová z Pozemkového a lesného odboru Okresného úradu v Žilina.

Majitelia vlastnia aj lyžiarske stredisko vo Vrátnej

Podľa registra partnerov verejného sektora sú vo firme MEERKS, a.s. zapísaní ako končení užívatelia výhod tie isté osoby, ako v spoločnosti OMNITRADE, ktorá prevádzkuje lyžiarsky areál vo Vrátnej. Do konca týždňa by malo dôjsť k odstráneniu stromov, ktoré zasahujú do časti turistického chodníka, značeného žltou farbou.


Po ukončení ťažby by mal byť chodník sprístupnený v plnej miere pre turistov tak, ako tomu bolo pred začatím. Aj počas priebežnej ťažby by však mala byť zachovaná jeho priechodnosť.


„Po telefonáte s odborným lesným hospodárom sme sa dohodli, že do konca týždňa budú popadané kmene z chodníka odstránené a priebežne spracovávané, ťažba sa bude aj naďalej vykonávať, chodník sa bude sprístupňovať a po ukončení ťažby zostane turistický chodník priechodný pre turistov,“ dodala Ďurašová.

Konanie úradu si pochvaľuje

Rýchly prístup úradu si čitateľ, ktorý ho na stav chodníku vo Vrátnej upozornil, pochvaľuje. Zároveň vyzýva aj ostatných k tomu, aby podobné prípady nahlasovali aj kompetentným úradom a inštitúciam, tie často dokážu konať promptne. Avšak bez podnetu nie sú vždy schopné zachytiť podobné problémy.

„Ak je  človek nespokojný treba sa dožadovať nápravy, lebo keď len frflem popod nos tak sa nič nezmení. Mnohé štátne orgány reagujú rýchlo a efektívne, len potrebujú podnet/upozornenie od občana, lebo nie o všetkom vedia,“ dodal Jozef.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu