Kde všade v Žiline a okolí budú stávať máje? Viaceré obce chystajú slávnostný program


Foto: Kde všade v Žiline a okolí budú stávať máje? Viaceré obce chystajú slávnostný program Foto: ilustračné

Máj mal v minulosti symbolický význam a bol výrazom prírodného mýtu o boji zimy s jarou, symbolom na jar sa obnovujúcej prírody. Často sa máje rozlične ozdobovali, najmä pestrými stužkami, farebnými papiermi a miestami sa tiež obliekali do ženských šiat alebo sa na ne vešali malé bábky.

Neskôr pôvodný význam májov upadol do zabudnutia, ale zvyk stavať máje zostal v mnohých krajinách dodnes. Na Slovensku ich stavajú mládenci pred 1. májom pred tie domy, kde je dievka súca vydaja. Ich počet však už nie je taký veľký, ako bol kedysi. Preto sa najčastejšie stavia len jeden ústredný máj pre celú obec.

V Žiline a okolí sa budú máje stavať slávnostne v týchto mestách a obciach.

Mesto Žilina

Nemáte miesto, kde by ste svojej milej postavili máj, no chcete si zachovať túto peknú tradíciu? Príďte v pondelok 30. apríla o 16.00 hod. na Námestie Andreja Hlinku a pomôžte primátorovi mesta postaviť ten žilinský. Ozdobíme ho stužkami, na ktorých môžete zanechať odkaz pre svoju milú. Máj bude venovaný všetkým ženám zo širokého okolia súcim na vydaj. Tradičnú ľudovú atmosféru zabezpečí Folklórny súbor Rozsutec.

Obec Rosina

Obecný úrad Rosina v spolupráci s Dobrovoľným hasičským zborom v Rosine srdečne pozývajú na STAVANIE MÁJA pri živej muzike 30. apríla 2018 o 17.00 hod. pred Kostolom sv. Kataríny Alexandrijskej.

Obec Višňové 

Obec Višňové pripravila tradičné Stavanie mája, ktoré sa bude konať 30. mája o 17:00 pred Kultúrnym domov v obci. Okrem spoločného zdobenia a stavania mája čaká na návštevníkov občerstvenie, a to chutné voňavé klobásy a čapované pivo. Atmosféru dotvorí aj živá hudba. 

Obec Varín

Obec Varín a DHZ vo Varíne pozývajú na tradičné STAVANIE MÁJA, ktoré sa uskutoční v pondelok 30. apríla 2018 od 18.45 hod. na Námestí sv. Floriána. Zdobenie mája bude prebiehať už od 18.00 hod. v hasičskej zbrojnici.

Obec Nededza

Obec Nededza v spolupráci s Obecným športovým klubom pozýva všetkých, ktorí majú radi tradície, na stavanie obecného mája. To sa uskutoční v pondelok 30. apríla o 17:30 hod. pri Kultúrnom dome v Nededzi.

Obec Strečno

Obec Strečno, Občianske združenie HAJOV, DHZ Strečno, Tvorivá dielňa spod Strečna a Jednota dôchodcov Strečno srdečne pozývajú do areálu KD Strečno v pondelok 30. apríla od 16:00 hod. na Majáles. Posledný aprílový deň sa viaže aj s ľudovou tradíciou stavania mája.


Obec Konská

Obec Konská v spolupráci s DHZ a OZ Ľudovka pozýva na tradičné stavanie mája, ktoré sa uskutoční v pondelok 30. apríla o 19:00 hod. pred farským kostolom. O dobrú náladu sa postará hudobná skupina OMEGA a OZ ĽUDOVKA.

Obec Stránske

Obec Stránske pozýva na tradičnú akciu STAVANIE MÁJA ktorá sa uskutoční v pondelok 30.04.2018 o 19.00 hod. pred Obecným úradom.

Obec Dolný Hričov

Obec Dolný Hričov pozýva na stavanie mája a zapálenie vatry, ktoré sa uskutoční v pondelok 30. apríla v Športovom areáli. Stavanie mája prebehne o 19:00 hod. a vo večerných hodinách bude zapálená vatra. 

Mesto Rajecké Teplice

Mesto Rajecké Teplice a Dobrovoľný hasičský zbor Rajecké Teplice pozývajú občanov, návštevníkov na tradičné stavanie mája, ktoré sa uskutoční v sobotu 28. apríla o 16.00 hod. na námestí v Rajeckých Tepliciach. Tento rok je to spojené aj s rajeckoteplickým jarmokom. 

Kysucké Nové Mesto

Stavanie mája sa uskutoční na Námestí slobody v pondelok 30.04. o 17:00 hod. Ľudová tradícia stavanie mája a bohatý kultúrny program s folklórnym súborom Jedľovina. Program a stavanie ďalšieho mája pokračuje o 18:00 hod. na ihrisku na Kamencoch pri pohostinstve Domček.

Mesto Krásno nad Kysucou

Stavanie mája v Krásne nad Kysucou sa uskutoční v pondelok 30. apríla o 17:00 hod. pred Mestským úradom. Pripravené budú aj folklórne vystúpenia a v rámci podujatia sa uskutoční výsadba čerešňového hája pri zdravotnom stredisku. 

Skanzen Vychylovka 

V Skanzene Vychylovka otvára tohtoročnú sezónu tradičné slovenské stavanie mája v podaní Folklórneho súboru Drevár z Krásna nad Kysucou o 12:30. Na návštevníkov čaká bohatý folklórny sprievodný program. Podujatie sa začne už o 12:00 ľudovou hudbou pri Stanici Skanzen. O 13:00 je naplánovaná svätá omša na novovybudovanom pódiu pri Krčme z Korne a o 14:00 bude pokračovať ďalší kultúrny program.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu