V budove Oravskej polikliniky dobudovali druhé podlažie, pacientov čakajú moderné priestory


Foto: V budove Oravskej polikliniky dobudovali druhé podlažie, pacientov čakajú moderné priestory
Galéria: 6 fotiek
Foto: TS Žilinský samosprávny kraj

Zdravotníci v Námestove už pôsobia v nových priestoroch Oravskej polikliniky. V budove polikliniky bolo dobudované druhé podlažie, kde sa presťahovalo celé oddelenie Klinickej biochémie a hematológie i ambulancie súkromných a štátnych lekárov. Otvorením nových ambulancií sa zlepší dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre pacientov. Tí ich nájdu v jednej budove, v moderných priestoroch.

„Námestovčania pociťujú určitú nespravodlivosť v tom, že každý okres v regióne má svoju nemocnicu a najväčšia spádová oblasť svoju nemocnicu nemá. Aj takýmto spôsobom im chceme zabezpečiť kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Verím, že obyvatelia námestovského okresu sa budú tešiť zo služieb, ktoré v poliklinike pribudli. Profesionálna a najmä dostupná zdravotná starostlivosť je základom pre stabilný ekonomický rasť a zdravý rozvoj kraja. V rámci stratégie Žilinský kraj 22+ budeme podporovať neustály rozvoj našich zariadení,“ povedala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová.

Celkový náklad na stavbu aj s vybavením presiahol 800-tisíc eur

Počas stavebných prác bola činnosť polikliniky plne zachovaná. Práce, ktoré začali minulý rok vo februári boli ukončené vlani v decembri. Kolaudačné rozhodnutie nadobudlo platnosť koncom marca 2018. Realizácia projektu zahŕňala od búracích prác, cez vybudovanie nových rozvodov vody, kanalizácie a ústredného kúrenia, až po stavbu nových priečok, položenie dlažby a obkladov, či nového náteru.

Súčasťou projektu bol výťah ako na osobné, tak aj nákladné použitie.Celkové náklady stavby sa vyšplhali na sumu 640-tisíc EUR a ďalších 175-tisíc EUR investovala župa do nákupu vybavenia pre oddelenie klinickej biochémie a hematológie.

Galéria: 6 fotiek


Do nedávno dokončených priestorov sa v marci zo starej polikliniky presunuli viaceré ambulancie, pre pacientov sú k dispozícií pľúcna, interná a diabetologická ambulancia, očná ambulancia pre deti, ambulancia funkčnej diagnostiky a sonografia ambulancia, ECHO a tiež neštátna stomatologická ambulancia.

„Do nových priestorov sa presťahovalo aj verejnosti neprístupné oddelenie klinickej biochémie  a hematológie (laboratórium), čím sa zlepší dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre pacientov Oravskej polikliniky,“ povedala riaditeľka Oravskej polikliniky Mária Šišková.

V pláne je dobudovanie rehabilitačného centra

Zriaďovateľom Oravskej polikliniky v Námestove je Žilinská župa. Je jedinou poliklinikou, ktorú ŽSK spravuje. „Máme aj ďalšie plány. Samotná budova si žiada ešte dobudovanie, takže v krátkej dobe budeme žiadať o eurofondy na centrá zdravotnej integrovanej starostlivosti. Rovnako plánujeme dobudovanie rehabilitačného centra na prízemí,“ uzavrela Jurinová.

Oravská poliklinika Námestovo má špecifické postavenie v sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v regióne tým, že je jediným poliklinickým zariadením v najväčšom okrese Oravy, v ktorom nie je nemocnica.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj