Program nadchádzajúceho zastupiteľstva, ktoré sa uskutoční v pondelok, má 34 bodov


Foto: Program nadchádzajúceho zastupiteľstva, ktoré sa uskutoční v pondelok, má 34 bodov Foto: ilustračné

Už v pondelok 23. apríla 2018 prebehne na Radnici mesta Žilina 36. zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline, v rámci ktorého budú mestskí poslanci preberať 34 bodov programu. Začiatok je naplánovaný na 08:00 hod. ráno. V programe je aj niekoľko tém a návrhov, ktoré vyvolali medzi verejnosťou diskusie.

Schvaľovať sa bude napríklad aktualizácia metodickej pomôcky pre určovanie cien pri predaji pozemkov vo vlastníctve mesta Žilina s limitovanou výmerou.

Súčasťou bodu nakladania s majetkom je zámer prenájmu pozemkov pre bikesharing, teda verejnú požičovňu bicyklov v Žiline. Tá bude vznikať v spolupráci s Nadáciou Kia Motors Slovakia.

V rovnakom bode budú poslanci rokovať aj o ponuke majiteľa pozemku na Bulvári oproti Auparku, ktorý navrhol jeho odpredaj. V prípade ponuky je však cena násobne vyššia ako cena stanovená znaleckým posudkom.

Spolu má tak mesto Žilina možnosť kúpiť pozemok za 831-tisíc eur, podľa znalca je jeho hodnota len približne 137-tisíc eur. Alternatívy prenájmu neboli poslancom predložené, keďže mesto má záujem o trvalé riešenie situácie.

Po vzore hlavného mesta Slovenska chcú poslanci podporiť mnohodetné rodiny aj v Žiline, vďaka pripravenému návrhu by si tie mohli polepšiť do výšky 50 eur ročne na jedno dieťa.


Mnohodetné rodiny jednou z najvýraznejších skupín obyvateľstva ohrozených chudobou, v prípade šiestich detí stúpa riziko na 80%. Návrh by mal zároveň podporiť demografický rozvoj Žiliny.

Zaoberať sa budú poslanci aj riešením situácie s diviakmi na Hájiku a v jeho okolí, ich výskyt výrazne neznížilo ani čistenie pozemkov od náletových drevín. Medzi ďalšie navrhované riešenia patrí napríklad elektrický ohradník.

Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prebehlo niekoľko protestných zhromaždení aj v Žiline a keďže zavraždený novinár pochádzal z neďalekého Štiavnika (okres Bytča), poslanci budú rokovať aj o návrhu na udelenie čestného občianstva in memoriam pre túto tragicky zosnulú dvojicu.

Záverečným bodom rozsiahleho programu je návrh na opatrenia, ktoré majú zabrániť neobjektívnosti Radničných novín mesta Žilina. Časti poslancov prekáža, ak periodikum, financované z verejných zdrojov, poskytuje priestor prevažne vedúcim predstaviteľom mesta.

Opatreniami chcú nastaviť proporcionalitu aj právo kritizovaného na vyjadrenie na tom istom mieste v tom istom čísle. Radničné noviny mesta Žilina vychádzajú od roku 2013, posledné číslo vyšlo v náklade 36-tisíc kusov.

Aktuálne informácie z priebehu rokovania poslancov vám budeme v pondelok prinášať v samostatných článkoch, na zasadnutiach Mestského zastupiteľstva v Žiline sa môže zúčastňovať aj verejnosť, prípadne ich sledovať vďaka živému prenosu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu