Stanica Žilina - Záriečie - Čo nás čaká v Novembri?


Foto: Stanica Žilina - Záriečie - Čo nás čaká v Novembri?

utorok 4. 11., 17.00 a 20.00
projekcia
Nymfomanka I. & II. – director’s cut (r. Lars von Trier)

Odvážny, no poetický príbeh jednej ženy, sledujúc ju od detstva až do stredného veku, je komplexným dielom, ktoré životný príbeh nymfomanky Joe, i ľudskú sexualitu ako takú, vyobrazuje z mnohých strán. „Plná,“ režisérska verzia Nymfomanky je o hodinu a pol dlhšia a hlavne ju môžu diváci vidieť v podobe, v akej ju si ju želal uviesť samotný režisér. Je podstatne odvážnejšia poňatím sexuálnych scén, obsahuje však aj celé epizódy a dialógy, ktoré sa do kratšej verzie nedostali. Vďaka novému materiálu je príbeh aj psychológia postáv ešte o niečo prepracovanejšia a zrozumiteľnejšia.
17.00 Nymfomanka I. – directors cut – Lars von Trier / Dánsko / 2013 / 150 min / české titulky
20.00 Nymfomanka II. – directors cut – Lars von Trier / Dánsko / 2013 / 150 min / české titulky

streda 5. 11., 19.00, Nová synagóga

koncert
Spevácky zbor Technik STU: Zborová tvorba Miroslava Tótha a Mariána Zavarského

Spevácky zbor Technik so sólistom Matejom Bendom a pod vedením mladej zbormajsterky Petry Torkošovej uvedie zborové premiéry skladieb Miroslava Tótha a Mariána Zavarského. Requiem za mafiána Mira Tótha (text Marek Kundlák) prinesie nový pohľad do temnej duše spytujúceho sa vinníka v slovenských reáliách. Marián Zavarský odpremiéruje skladby Animula Vagula Blandula (text Hadrián) a Quaoar (text fragmenty kmeňu Tongva), v ktorej experimentuje s priestorovým rozmiestnením zboru.

štvrtok 6. 11., 19.00
multižánrové predstavenie
Lucia Kašiarová, Peter Machajdík: AREA

Výnimočné spojenie dvoch úspešných slovenských umelcov – hudobného skladateľa Petra Machajdíka a tanečníčky a choreografky Lucie Kašiarovej. Prvýkrát sa na scéne stretli počas festivalu KioSK 2011, čím začala ich niekoľkoročná intenzívna spolupráca. Projekt AREA je jej pokračovaním ústiacim do multižánrového predstavenia, v ktorom sa mieša tanec, nové médiá, súčasná vážna hudba a viackanálová priestorová reprodukcia. Pre tvorbu Petra Machajdíka je príznačná tématika problémov životného prostredia, čo nie je v tomto prípade výnimkou. AREA je priestor, ktorý poukazuje na dopad znečistenia planéty na kvalitu života jej obyvateľov cez jazyk tvorený najaktuálnejšími tendenciami multimediálneho umenia a súčasného tanca.

sobota 8. 11., 15.00 a 17.00
divadelné predstavenie pre deti
Divadlo Haliganda: Rozprávkový automat

Podľa vzoru bankomatov, kávomatov a mliekomatov vznikla idea automatu, z ktorého si môžete vybrať rozprávku.
V ponuke je 8 známych aj menej známych rozprávok. Každá z nich je spracovaná do 10-15 hutných, vtipných a divadelne nabitých minút. Do hry sú zapájaní aj detskí diváci, ktorí určujú poradie rozprávok, radia hrdinom a stávajú sa hercami či rekvizitami.
Haliganda je občianske združenie pôsobiace v Košiciach, dlhoročne vyvíjajúce širokospektrálnu činnosť pre komunitu detí a rodičov. Rozprávkový automat patrí k ich najúspešnejším divadelným projektom.
Scenár a réžia: Roman Sorger; Účinkujú: Jana Bartošová, Jana Fiterová, Roman Sorger

nedeľa 9. 11., 17.00
ochutnávka
Zázvorová Vegánska nedeľa

Hlavnou ingredienciou jedál na novembrovej vegánskej nedeli bude zázvor, alebo ako by povedali naše staré mamy, ďumbier. Svojimi blahodarnými liečivými účinkami sa skvelo hodí do chladného jesenného počasia a výraznou vôňou a štipľavou chuťou zároveň nakopne každé jedlo. Zabudnite teda na domácu hipstersku limonádu, tentokrát budeme zo zázvoru skutočne variť a piecť!

utorok 11. 11., 17.00 a 20.00
projekcia
Po.hlave – ozveny Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jihlava

17.00 Plán (r. Benjamin Tuček)
Praha čelí výzve nového územného plánu. Pri plánovaní rozvoja mesta sa do stretu dostávajú záujmy súkromnej developerskej lobby, obyvateľov a politikov. Scénarista, fotograf a spisovateľ Benjamin Tuček počas posledných šiestich rokov mapoval zmeny, bitky, reakcie a zasadania zastupiteľov pražského magistrátu. Časozberný dokument vykresľuje obraz verejného aparátu, ktorý rezignoval na funkciu urbanistu. Publicistická forma filmu vedie autora k snahe predstaviť situáciu z perspektívy všetkých zúčastnených, ktorým však nakoniec dominuje pohľad tých, ktorí v sebe živia myšlienku mesta ako prejavu kultúry a kvality života.
Plán – Benjamin Tuček / ČR / 2014 / 90 min

20.00 Mat goc (r. Dužan Duong)
Ako sa na Vietnam pozerajú mladí Vietnamci vyrastajúci pod vplyvom európskej kultúry? Tí, ktorí rozprávajú lepšie česky ako vietnamsky a ktorým sú bližšie hodnoty západnej kultúry ako rodičovské? Vynútená cesta do Vietnamu sa stáva pre jednoho z dvoch bratov príležitosťou lepšie porozumieť svojmu pôvodu, a takto sprostredkovane aj svojim rodičom a vlastne aj sebe samému.
Mat goc – Dužan Duong / Vietnam / ČR / 2014 / 19 min

+ K oblakům vzhlížíme (r. Martin Dušek)
Melancholicky ladený portrét milovníka tuningovej subkultúry, ktorý, pokiaľ práve nesedí za volantom svojho DIY vytuneného, postupne sa rozpadajúceho auta, presúva sa životom odnikiaľ nikam. Film sleduje pustú krajinu vzťahov, ktorá hlavného hrdinu obklopuje, a dáva ju do súvislosti s pustotou severných Čiech, v ktorých sa jeho príbeh odohráva.
K oblakům vzhlížíme – Martin Dušek / ČR / 2014 / 66 min

streda – štvrtok, 12. – 13. 11.
Kosovskí umelci sa predstavujú Slovensku
Toto je Kosovo!

Mladé, energické, ale málo známe a tajuplné. O Kosove si toho na Slovensku veľa myslíme a málo vieme, ale to sa už v novembri zmení. „Toto je Kosovo“ je projekt, v rámci ktorého sa štyrom mestám na Slovensku predstavia dve kapely z Kosova, jedno divadelné predstavenie, jeden dokumentárny a dva krátke filmy spolu s ich autormi a výstava fotografií. Projekt sa koná v spolupráci s nasledovnými kultúrnymi centrami: v Bratislave s KC Dunaj a Gorilla Urban Space; v Žiline so Stanica Žilina-Zárečie; v Košiciach s Tabačkou a v Trenčíne s Klubom Lúč.

sobota 15. 11., 20.00
koncert
Preßburger Klezmer Band: JUH!

Skupina Preßburger Klezmer Band pripravila unikátny hudobno-tanečný projekt pod názvom JUH!, ktorý predstavuje fúziu folklóru menšín žijúcich na južnom Slovensku pokračujúc smerom na juh na Balkán a Stredomorie s klezmerom (ľudovou hudbou východoeurópskych Židov). Projekt nadväzuje na mimoriadne úspešný projekt VÝCHOD! z roku 2013, ktorý predstavoval hudobno-tanečnú fúziu židovského folklóru a folklóru minorít žijúcich na východnom Slovensku. V tanečných úlohách sa predstaví sólista bratislavskej Novej scény a člen známeho tanečného zoskupenia CreDance – David Schimmer a sólistka najlepšieho slovenského folklórneho súboru Lúčnica – Linda Luptáková. Na hudobnom spracovaní sa podieľali Miroslav Vuković z Bosny a Dragan Mirković zo Srbska, ako aj členovia Preßburger Klezmer Band.

utorok 18. 11., 17.00 a 20.00
projekcia / Projekt 100
Biely Boh (r. Kornél Mundruczó)

Fascinujúci príbeh postavený na silnom, univerzálnom príbehu a tiež na výnimočnej réžijnej práci, nielen s ľudskými, ale najmä so zvieracími hercami. Biely Boh je modernou verziou Lassie a hlavnou hrdinkou filmu je tento raz sučka Hagen. Patrí malej Lilly, ktorá sa dostane do starostlivosti otca a ten psa po nových vládnych opatreniach jednoducho vyhodí na ulicu. Hagen hľadá cestu späť. Film diváka strhne nielen spôsobom, akým sa v ňom pracuje so psími „hercami“, ale aj vďaka metaforickému presahu, ktorým odkazuje na dnešnú komplikovanú spoločnosť. Keď sa po sérií udalostí strhne vojna medzi psím gangom a ľuďmi, Lili je možno jediná, kto dokáže zabrániť katastrofe.
Biely boh (Fehér isten) – Kornél Mundruczó / HU, D, SW / 2014 / 119 min / maďarsky + české titulky

+ Nina (r. Veronika Obertová & Michaela Čopíková)
Bojazlivý chlapec, malá divožienka a ich strach. Vzniká medzi nimi silné puto, ktoré je vo svete fantázie všemocné. Keď sa ale priateľstvo mení na lásku, prichádza strach v nečakanom rozmere.
Nina – Veronika Obertová & Michaela Čopíková / SR / 2014 / 17 min

streda 19. 11., 20.00
koncert
XAFOO: Mikoláš Chadima (Cz) + Július Fujak (Sk)

Špinavý, to vraj vo svahilštine znamená slovo „xafoo” a práve takto pomenovali spoločný projekt ikona českej alternatívy Mikoláš Chadima (MCH Band, ex-Extempore) a slovenský experimentátor Július Fujak (ex-Teória odrazu, ex-Otras, NE:BO:DAJ). Súhru Chadimovho saxofónov a gitary so sláčikovou basgitarou a klavírom jeho slovenského partnera dopĺňa vizuálna kreácia fotografií  a zvukových objektov. Biele miesta na pomedzí súčasnej vážnej hudby, rocku a snáď aj jazzu sú zľahka načrtnuté i pevne zakresľované dvoma nekompromisnými majstrami improvizácie.
Vystúpenie je rozdelené na 3 časti, ktoré tematizuje obrazový materiál: Der Beobachter (kolaborácia katolicizmu a nacizmu počas 2. svetovej vony), Franz Kafka (socializmus 80. rokov očami fotoaparátov príslušníkov ŠTB v Prahe) a Die Natur (live stream z priemyselných kamier v uliciach Žiliny). Premiéra XAFOO bola venovaná 20. výročiu Novembra 1989. Koncert v Stanici je venovaný jeho 25. výročiu a po skončení bude nasledovať krátka diskusia.

štvrtok 20. 11., 18.00
diskusný večer Juraja Kušnierika / Film Café Európa
Ako pád železnej opony zmenil Európu?

Bolo možné žiť slobodne pred novembrom 1989? Ako to bolo predtým z pohľadu vtedajších študentov a mladých ľudí – dnešných päťdesiatnikov? Ako pád komunizmu poznačil Európsku úniu? Diskusia Juraja Kušnierika a jeho hostí o zmenách, ktoré nastali v Európe po revolučnom roku 1989.

štvrtok 20. 11., 20.00
projekcia / Film Café Európa
Toto nie je Kalifornia (r. Marten Persiel)

Prvý celovečerný dokument nemeckého režiséra Martina Persiela je dynamickou a sviežou hymnou protispoločenskej revolty mladých a takmer zakázaného športu – skateovania, v komunistickej NDR. Režisér tu pracuje s archívnym materiálom, konkrétne s reálnymi videozáznamami, ktoré si v tom čase nahrala partia troch kamarátov, fascinovaných týmto športom, na 8mm kameru. Persielova snímka sleduje troch predstaviteľov od ich detstva v 70. rokoch cez obdobie vzdoru v rokoch osemdesiatych až do pádu komunizmu na jeseň 1989, kedy sa im zásadne zmenili podmienky na život. Divákom sa tak odkrýva skutočný obraz života mladej komunity skaterov v NDR, ako ho ešte nikdy predtým nevideli.
Toto nie je Kalifornia (This Ain´t California) – Marten Persiel / D / 2012 / 90 min / české titulky

piatok 21. 11., 18.00, Nová synagóga
vernisáž výstavy
Výber z výstavy Nový zlínsky salón 2014

Výber súčasného českého umenia, v ktorom nájdete napríklad diela Adély Babanovej, Marka Thera, Jiřího Thýna, Igora Korpaczewského a ďalších. Výstava vznikne v spolupráci s Krajskou galériou výtvarného umenia v Zlíne. Vďaka spoločnému projektu podporenému z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, Programu cezhraničnej spolupráce CZ-SK 2007- 2013 sme mohli investovať aj do rekonštrukcie synagógy, reštaurovania kupoly, mobiliára a nových svetiel. Výstava potrvá do 5. 12. 2014.

piatok – nedeľa, 21. – 23. 11.
detské ilustrátorské sympózium
Finále

V detských ateliéroch sa končí rok zameraný na ilustráciu a vyzerá to tak, že toto víkendové sympózium uzavrie celoročnú šnúru. Sympózium je napoly dohodnuté s členkami ilustrátorského združenia Napoli z Prahy, ktoré sa pohybuje na poli ilustrácie, dizajnu aj voľnej autorskej tvorby. Svoje atraktívne workshopy pre verejnosť organizujú často tiež v spojení s pražskou galériou a kníhkupectvom Baobab. A Baobab je ďalšia čarovná veličina, s ktorou sme si už dávno želali prepojiť aj naše žilinské publikum. Držte palce, aby to všetko dobre klaplo! Ak by sa na obzore objavila zmena, budeme vás včas informovať.
Program je vhodný pre školákov. Info a prihlasovanie: martu@stanica.sk, 0949 354 582

sobota – nedeľa, 22. – 23. 11.
cestovateľský festival
Cestou necestou

Čoraz populárnejší cestovateľský festival Cestou necestou sa po prvýkrát uskutoční aj v Žiline. Počas dvoch dní budú mať návštevníci možnosť vypočuť si 16 autentických a inšpirujúcich prezentácií, ktoré ukážu viac či menej odľahlé časti sveta. Hneď prvý ročník privíta prezentujúcich zo zahraničia – Ola Dzik z Poľska, ktorá zdolala všetky 7 000 metrové hory v Pamíre a Ťan-Šane, porozpráva o horolezectve v Tatrách a Afganistane. Vzácnym hosťom bude aj Roman Burda z Čiech, ktorý sa už desaťročie vracia do Etiópie zdokumentovať zvyky a rituály kmeňov, o ktorých existencii už ani netušíme. Milovníci cestovania sa tiež môžu tešiť na komentované prezentácie o Brazílii, Kube, Iráne, Kamčatke, Zambii, Nórsku, Taiwane a Nepále. Čerešničkou festivalu bude premietanie jedinečného filmu Vlčie hory a diskusia s jeho spolutvorcom Karolom Kaliským. Podrobný program nájdete na www.cestounecestou.sk.

utorok 25. 11., 17.00 a 20.00
projekcia
iShorts; Česko - nemecké kraťasy

Pásmo krátkych filmov.

piatok 28. 11., 20.00
Queer párty
Tepláreň: djs Embryo, Motherson, Vesnu

Najväčšia teplá párty na Slovensku má v Bratislave za sebou takmer trojročnú históriu, tisícky návštevníkov a môže sa pochváliť hosťovaním mnohých dídžejov zo zahraničia. Obľúbenej queer párty sa darí od apríla tohto roku už aj v Košiciach, kde má za sebou tri vydania a veľmi pozitívne ohlasy. Po prvý raz si môžu Tepláreň užiť aj fanúšikovia queer scény a kvalitnej house music zo Žiliny a okolia. O atmosféru sa postarajú rezidenti košického vydania – talentovaní dídžeji Embryo a Motherson, z Bratislavy pricestuje rezident akcie Queer Beer dídžej Vesnu.

sobota 29. 11., odchod o 8.30 spred Novej synagógy
výlet za moderným aj súčasným umením
Kunstbus Žilina – Zlín

Zbavte sa jesenného splínu a vyrazte s nami na jednodňový autobusový výlet za divmi zlínskeho súčasného umenia, prozreteľnosťou baťovskej architektúry a exkurziou do slávnej továrne ohýbaného nábytku TON.
Po minuloročnom výlete do Viedne tentokrát Kunstbus zamieri do metropoly animovaného filmu, obuvníckeho priemyslu a sociálneho inžinierstva – Zlína, do mesta, v ktorom je Baťova stopa dodnes zreteľná. Cestou zastavíme v malebnom mestečku Bystřice pod Hostýnem preslávenom predovšetkým továrňou TON. Tá sa od 19. storočia pýši puncom svetoznámej výrobne a dizajnového centra pre ohýbaný nábytok. Následne si pozrieme výstavu Juraja Gábora v Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně a pripravená je aj architektonicko-urbanistická prechádzka za medzivojnovou zlínskou architektúrou. Rezervácia miest v autobuse: rezervacie@stanica.sk.

nedeľa 30. 11., 15.30 a 17.00
divadelné predstavenie pre deti
Kapor na scéne: O psíčkovi a mačičke

Zábavné predstavenie o tom, ako sa z mačky Micky stala doktorka a psíček Bodrík jej pomáha „ako sanitka“ pri prvých pacientoch. Spoločne (aj s deťmi) pomôžu moriakovi s raneným krídelkom, krtkovi vyberú okuliare a malé prasiatko sa konečne okúpe.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu