Mesto, kraj a univerzita sa pokúsia zachrániť žilinské letisko


Foto: Mesto, kraj a univerzita sa pokúsia zachrániť žilinské letisko Foto: ilustračné - airservice.sk

Žilinský samosprávny kraj, Žilinská univerzita a mesto Žilina podpísali Memorandum o spolupráci pri rozvoji Letiska Žilina, ktorého cieľom je zachovať prevádzku. Reagujú tak na deklarovaný záujem Ministerstva dopravy Slovenskej republiky, ktoré chce vyhlásiť verejnú obchodnú súťaž na prenájom letiska pri Žilina.

Pôvodne podpísali memorandum dňa 19. februára 2018 Žilinská univerzita v Žiline a Žilinský samosprávny kraj, neskôr sa k nim pripojilo aj mesto Žilina. Výrazným majoritným vlastníkom letiska je však štát, ktorý drží 99,53 percenta spoločnosti. Zvyšné necelé pol percento pripadá na kraj. Zainteresované strany memoranda však plánujú navrhúť zmeny v oblasti vlastníckych štruktúr.

Aj napriek tomu, že žilinské letisko v súčasnosti neposkytuje pravidelnú komerčnú linku, slúžia jeho priestory potrebám Žilinskej univerzity čisúkromných spoločností. Spádova oblasť, do ktorej dopravnej obslužnosti spadá letisko Žilina, zahŕňa približne 1,2 milióna obyvateľov.

Zachovanie a prevádzka medzinárodného verejného letiska sú preto podstatné pre rozvoj regiónu, podnikania, turizmu, prílev investícii a zo strany univerzity aj pre vedu, výskum, vzdelávanie a praktický výcvik budúcich profesionálnych pilotov.

„Ide nám predovšetkým o záchranu letiska a preto sme sa spojili mesto Žilina, Žilinská univerzita, aj Žilinský samosprávny kraj. Memorandum má pre ministerstvo dopravy slúžiť ako apel, že máme záujem spoločne robiť na tom, aby žilinské letisko fungovalo minimálne v takej forme ako doposiaľ. Ale samozrejme naším plánom je, aby sa služby rozvíjali,“ zdôraznila žilinská županka Erika Jurinová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu