Neporiadok v novootvorenej rozhľadni na Dubni a jej okolí je vizitkou neporiadnych návštevníkov


Foto: Neporiadok v novootvorenej rozhľadni na Dubni a jej okolí je vizitkou neporiadnych návštevníkov
Galéria: 5 fotiek
Foto: čitateľka

Mesto Žilina otvorilo slávnostne dňa 26. marca 2018 novopostavenú rozhľadňu na kopci Dubeň nad Žilinou. Z turistickej atrakcie, vďaka ktorej je možné vidieť Žilinu ako na dlani spolu so širokým okolím, sa tešia návštevníci aj domáci. Projektu sa Žilinčania dočkali po dlhom čakaní, keďže prvotné plány na jeho výstavbu pochádzajú z roku 1995.

Samotný objekt bol postavený už koncom decembra, od tej doby sa čakalo na kolaudačné rozhodnutie. Napriek tomu desiatky až stovky návštevníkov nerešpektovali zákaz vstupu a na rozhľadňu vstupovali aj pred oficiálnym otvorením. V prírode po sebe zanechali stopu, ktorá je typická pre neporiadnych turistov - odpadky v okolí aj priestoroch samotnej veže.

„V nedeľu sme sa vybrali na vyhliadku. Ako je u nás zvykom, cestu lemovali odpadky zľava aj sprava. Plastové aj sklenené fľaše, plechovky, igelity a tak ďalej. A všade na zemi aj na stromoch lampióny “šťastia” v rôznom štádiu rozkladu,“ uviedla čitateľka Katarína, ktorá nám poslala aj fotografie okolia a vnútra deň pred otvorením.


Galéria: 5 fotiek

Ďalší výrazný problém spôsobujú návštevníci, ktorí pre svoju pohodlnosť neváhajú zničiť turistický chodník tým, že sa k rozhľadni privezú autom. Atraktivitu lokality tak konanie podobných návštevníkov znižuje, príkladom boli aj odpadky priamo na vrchu stavby.

„Nepekný bonus sme objavili na samotnej rozhľadni, v rohu kopa odpadkov, tak na dve vrecia! Rada by som zobrala na výlet návštevu zo zahraničia, lebo rozhľadňa je super, len neviem ako im vysvetliť, že sme národ bordelárov. Škoda, je to mínus k dobrej veci,“ uzatvára čitateľka Katarína.

Pred časom otvorili podobnú rozhľadňu aj na vrchu Špicák pri Strečne, vedie k nej turistický chodník z parkoviska pod hradom. Tretia vyhliadka pribudla na moste na Vodnom diele pri Mojši, spolu tak majú Žilinčania aj turisti možnosť pozorovať krajinu z vtáčej perspektívy.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu