Polícia ani hasiči neevidujú požiar v súvislosti s piatkovými zhromaždeniami v Žiline


Foto: Polícia ani hasiči neevidujú požiar v súvislosti s piatkovými zhromaždeniami v Žiline

Dnes 23. marca 2018 sa v Žiline koná už tretie zhromaždenie pod názvom Za slušné Slovensko, na ktorom občania pokojne vyjadrujú nespokojnosť so súčasným stavom spoločnosti a najvyššími vládnymi predstaviteľmi. Napriek tomu, že prezident Andrej Kiska včera vymenoval vládu Petra Pellegriniho a novým ministrom vnútra sa stal Tomáš Drucker, bývalý minister zdravotníctva, občiansky tlak nepoľavuje.

Jedným z významných dôvodov, prečo sa aj dnes vyberú do ulíc desaťtisíce Slovákov v desiatkach miest na Slovensku a v zahraničí je fakt, že policajným prezidentom je stále Tibor Gašpar. Práve nedôvera v schopnosť polície vyšetriť vraždu dvoch mladých ľudí a prepojenia údajných členov talianskej mafie na politické špičky zo strany Smer-SD pod jeho vedením sú dôvodom, prečo protesty pokračujú aj napriek výmene vlády.

Zhromaždenia v Žiline aj na všetkých ostatných miestach bez narušenia

Do udalosti na sociálnej sieti Facebook pribudol pred niekoľkými dňami príspevok, ktorý opisuje, ako malo v Žiline dôjsť k zapáleniu smetných košov a požiaru stromov. Incident sa podľa slov autorky mal stať na Milcovej ulici v Žiline.

„Práve som sa dozvedela, že v Žiline po pochode za slušné Slovensko zopár účastníkov podpálilo smetné koše na Milcovej ulici ... zhoreli stromy a vznikla aj škoda na majetku ... takto sa slušní ľudia nesprávajú,“ uviedla v príspevku v udalosti pani Elena.

Ako upozornili viacerí komentujúci aj naši čitatelia, na mieste sa nenachádzajú žiadne stopy po požiari. Ani samotná autorka príspevku nevedela spresniť, kde malo údajne dôjsť k takémuto narušeniu verejného poriadku. To jej však nebránilo v tom spojiť domnelý čin s piatkovými zhromaždeniami.

Tie prebehli vo všetkých mestách bez narušenia a najmenších problémov, počas druhého zhromaždenia navyše miestami výdatne pršalo a založiť v takýchto podmienkach požiar by vyžadovalo náročnejšiu prípravu aj realizáciu. 


Požiar neeviduje polícia ani hasiči, na mieste nie sú stopy po ohni

To, že polícia neeviduje v daný deň v lokalite Milcova ulica žiadny podobný čin, potvrdil policajný hovorca Radko Moravčík. Rovnako tak hasiči nezasahovali pri takejto udalosti, ide teda s najväčšou pravdepodobnosťou o vymyslenú udalosť s cieľom očierniť účastníkov pochodu. „Dňa 16.03.2018 nebol na Krajské operačné stredisko v Žiline ohlásený požiar v danej lokalite,“ uviedol Marek Panák z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline.

S teóriou o snahe narušiť verejný poriadok a vyvolať štátny prevrat prišiel pred prvým zhromaždením vtedajší premiér Robert Fico, ktorý na základe fotografií niekoľko mesiacov ležiacich dlažobných kociek upozorňoval občanov na riziko účasti na protestoch. Napriek jeho domnienkam sa aj na zhromaždeniach v Žiline zúčastnili celé rodiny s malými deťmi.

Práve v súvislosti s rétorikou pani, ktorá túto informáciu uviedla v udalosti, je zaujímavý pohľad na zloženie jej “priateľov” na Facebooku, teda ľudí, s ktorými je v spojení. Medzi takýmito spojeniami sa nachádza aj bývalý predseda Žilinského samosprávneho kraja a jeden z podpredsedov strany Smer-SD Juraj Blanár.

Aj tu však musíme konštatovať, že politici a verejne známe osoby zvyknú prijať žiadosti o “priateľstvo” aj od osôb, ktoré osobne nepoznajú a nemusia sympatizovať s ich názormi. Organizátori zhromaždení aj dnes vyzývajú na pokojný priebeh a vyjadrenie názorov demokratickou cestou.

Na dnešnom zhromaždení vystúpia:

Skupina Bad karma boy
Spevák zo skupiny Billy Barman- Juraj Podmanický
Herci Ján Dobrík a Iveta Pagáčová
Básnik Daniel Pastirčák a ďalší.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu