V Žiline spustili mapu kvality verejných priestranstiev, podnety môže vyplniť každý


Foto: V Žiline spustili mapu kvality verejných priestranstiev, podnety môže vyplniť každý

S výrazným urbanistickým rozvojom mesta Žilina sa mení aj podoba verejného priestranstva. Tam, kde v minulosti dominovala zeleň, postupne pribúda zástavba, na iných miestach dochádza k rekonštrukcii parkov a jednotlivých zón centra aj okolia. Úroveň verejného priestoru podvedome aj priamo ovplyvňuje každodennú kvalitu života, príkladom je dopravná situácia v Žiline.

Stav chodníkov, zelene alebo čistoty a to, ako ich vnímajú Žilinčania, chce zmapovať projekt Pocitová mapa Žiliny. Jeho cieľom je nájsť a zdokumentovať pozitíva aj negatíva verejného priestoru a identifikovať oblasti, v ktorých je potrebné niečo zmeniť.

„Mojim cieľom je prebudiť Žilinu a meniť verejný priestor tak, aby sme sa tu cítili dobre. Chceme meniť negatívne pocity na tie pozitívne. Preto spolu s architektmi a odborníkmi na verejný priestor spúšťame v Žiline projekt Pocitovej mapy,“ uvádza mestský poslanec Martin Kapitulík, ktorý patrí k spoluautorom iniciatívy.

Dopĺňa ho architekt Michal Burák, ktorý realizoval projekty ako Mestské zásahy či Verejné priestory: „Pevne verím, že sa nám podarí aj v Žiline spoločne pretaviť pocitovú mapu do Manuálu Verejného priestoru. Ten má pre samosprávu obrovsky význam – zadefinuje veľmi jasne čo s verejným priestorom a ako narábať so všetkými jeho prvkami. Ušetrí mestu veľké prostriedky a dá jasnú víziu čo v akom priestore urobiť. Teší ma, že aj v Žiline je človek ako Martin Kapitulík, s ktorým dlhodobo spolupracujeme a rozhodli sme sa spolupracovať aj na pocitových mapách.“


Niekoľko dní od spustenia vyplnilo mapu takmer 200 respondentov

Vďaka projektu sa tak do tvorby verejného priestoru zapája aj samotná verejnosť, ktorá môže zaznačiť do interaktívnej mapy problémové lokality. Takisto im aplikácia poskytne odozvu, keďže po odklikaní jednotlivých krokov dotazníka je možné zobraziť výsledky a filtrovať ich.

„Za necelé tri dni sa do pocitovej mapy v Žiline zapojilo 193 respondentov, ktorí v mape zaznačili takmer 3000 prvkov. Údaje do pocitovej mapy sa dajú odoslať aj anonymne, mail ani iné údaje síce nie sú povinnými poliami, ale pri vyhodnotení nám poslúžia na určenie toho, ktoré problémy trápia jednotlivé skupiny obyvateľov podľa veku a pohlavia,“ spresnil Kapitulík.

Mapa bude fungovať počas najbližších mesiacov, prvé zhromaždené údaje by mali byť vyhodnotené začiatkom jesene. „Vyhodnotenie plánujeme predbežne po letných prázdninách, aby boli v pocitovej mape zachytené podnety z viacerých období, keďže iné veci môžu ľudí trápiť na konci zimy, na jar alebo v lete,“ uzavrel Martin Kapitulík.

Pocitovú mapu nájdete na pocitovamapa.sk


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu