AKTUÁLNE: Protestujúci vyjdú do ulíc v Žiline aj tento piatok


Foto: AKTUÁLNE: Protestujúci vyjdú do ulíc v Žiline aj tento piatok Foto: Facebook Postavme sa za slušné Slovensko

Po tom, ako sa minulý piatok konali na území celého Slovenska aj za jeho hranicami protesty pod názvom Postavme sa za slušné Slovensko, dnes ráno oznámil minister vnútra a podpredseda strany Smer-SD Robert Kaliňák svoju abdikáciu na ministerský post. Práve jeho odvolanie alebo odstúpenie bolo jednou z požiadaviek protestujúcich v piatok.

Odchod ministra vnútra Kaliňáka nestačí! Jeho odchod musí byť len začiatkom. Začiatkom veľkého upratovania. Pretože je legitímnou požiadavkou občianskej verejnosti, aby sme žili v krajine, kde korupcia nie je štandardom. Kde vo vládnych kruhoch neexistuje prepojenie na organizovaný zločin,“ uvádzajú organizátori akcie, ktorí zvolali ďalšiu vlnu protestov už o štyri dni.

Aj v Žiline teda bude pokračovať protest, ktorého organizátori budú požadovať demisiu vlády Slovenskej republiky. Pripomenieme, že uplynulý týždeň sa na Hlinkovom námestí zišlo podľa našich odhadov 8 až 10 tisíc protestujúcich, zároveň prebehlo niekoľko vystúpení verejne známych osôb a zástupcov organizátorov.

 

Posted by Žilinak.sk on 9. marec 2018

 


Na záver zaspievali protestujúci na námestí hymnu Slovenskej republiky a po nej symbolicky štrngali kľúčmi tak, ako v roku 1989 protestujúci proti vtedajšiemu komunistickému režimu. Dav skandoval heslá „Dosť bolo Fica“ či „Odstúpiť“.

Napriek tomu, že premiér v piatok doobeda upozorňoval na možné bezpečnostné riziká, ktoré vyhodnotil aj na základe dlažobných kociek, nachádzajúcich sa v okolí budovy úradu vlády niekoľko mesiacov až rokov, pochod a zhromaždenie v Žiline aj na všetkých ostatných miestach prebehli v absolútnom pokoji a za účasti stoviek rodín s najmenšími deťmi. Po jeho skončení sa účastníci pokojne odobrali domov.


„My mladí ľudia, ktorí sa narodili v období Nežnej revolúcie vyzývame Vás všetkých - študentov, vysoké školy, pracujúcich, podnikateľov, aby ste sa k nám pridali. Rovnako vyzývame všetkých občanov, aby sa zapájali do verejného života, aby sme spolu začali aktívne formovať víziu slušného Slovenska. Ukážme, že občianska verejnosť chce dobre spravovanú krajinu a je ochotná sa za ňu postaviť,“ dodali organizátori.

V Žiline je začiatok naplánovaný tak ako minule - v piatok 16. Marca 2018 o 17:00 na Mariánskom námestí.

Galéria: 81 fotiek




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu