Audítori potvrdili mestu Žilina úspešné využívanie protikorupčnej politiky


Foto: Audítori potvrdili mestu Žilina úspešné využívanie protikorupčnej politiky Foto: TS Mesto Žilina

Systém protikorupčného manažérstva na Mestskom úrade v Žiline preskúmala v minulom týždni spoločnosť QSCert. Audit dopadol úspešne a mesto Žilina opäť dokázalo, že patrí na špičku medzi samosprávami v antikorupčnej politike.

Už pred dvoma rokmi získalo mesto Žilina certifikát manažérskeho systému podľa BS 10500:2011, ktorého platnosť je tri roky. Minulotýždňový audit bol jednou z dvoch kontrol počas platnosti certifikátu, ktorými sa skúma, ako sa systém udržiava a funguje v praxi.Kontrola jednoznačne preukázala, že žilinský mestský úrad po úspešnom zavedení protikorupčného manažérskeho systému prijal a používa efektívne opatrenia, ktoré majú za cieľ eliminovať korupciu. Krajské mesto je tak súčasťou veľmi úzkeho klubu takto certifikovaných organizácií miestnej samosprávy. Okrem Žiliny sa týmto certifikátom môžu popýšiť len štyri ďalšie mestá.


Kontrola prebehla počas uplynulého týždňa

Audítori sa pri minulotýždňovej kontrole sústredili najmä na preverenie dodržiavania princípov v reálnej praxi. Zamerali sa na oblasť obsadzovania voľných pracovných miest, internú komunikáciu, zanalyzovali protikorupčnú politiku na úrade, preverili nahlasovanie a vyšetrovanie korupcie, pozreli sa na rozpočet mesta a skontrolovali ako na úrade funguje slobodný prístup k informáciám.

„Snaha zvýšiť povedomie zamestnancov mesta v oblasti, akým je boj proti korupcii, vyústila do rozhodnutia vybudovať a certifikovať systém protikorupčného manažérstva podľa medzinárodnej normy, ktorý u nás funguje už od roku 2016. Som rád, že po dvoch rokoch od zavedenia tohto systému nám audítori opäť potvrdili vysoký štandard protikorupčnej politiky v Žiline,“ uviedol primátor mesta Igor Choma, ktorého postoj je v tejto oblasti nemenný a všeobecne jasný, a to nulová tolerancia akejkoľvek formy korupcie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina