Cesta medzi Rosinou a Bytčicou bude napokon zachovaná, ponad privádzač postavia premostenie


Foto: Cesta medzi Rosinou a Bytčicou bude napokon zachovaná, ponad privádzač postavia premostenie
Galéria: 2 fotky
Foto: ilustračné

Situácia okolo spojovacej cesty medzi obcou Rosina a mestskou časťou Bytčica sa napokon odvíja v prospech vodičov. Pred niekoľkými dňami sa nám podarilo získať informáciu, že po viacerých rokovaniach bude toto prepojenie predsa len zachované. Potvrdila to aj samotná hovorkyňa spoločnosti Michaela Michalová.

Národná diaľničná spoločnosť mala pôvodne v pláne vytvoriť ponad diaľničný privádzač nadjazd. Vďaka nemu by naďalej zostalo cestné spojenie zachované. Na žiadosť mesta Žilina, ktoré požiadalo o nerealizovanie premostenia, bola realizácia v roku 2017 z rozsahu stavby vypustená. 

Starosta Obce Rosina ako aj PPZ SR s postupom mesta Žilina nesúhlasili. Nesúhlas rovnako vyjadrovalo aj viacero vodičov zo Žiliny a okolia a tiež obyvateľov obce Rosina. Národná diaľničná spoločnosť preto opätovne preverila opodstatnenosť požiadavky a premostenie do realizácie stavby privádzača znovu zaradila. 


Vzhľadom na nespokojnosť obyvateľov mestskej časti Bytčica s vysokým počtom nákladných áut prechádzajúcich po vedľajších uliciach, bude nevyhnutná realizácia úplného zákazu vjazdu nákladnej doprave. Zvislé dopravné značky v súčasnosti nepostačujú, preto sa s veľkou pravdepodobnosťou pristúpi k montáži technických prostriedkov obmedzujúcich vjazd takýchto vozidiel. Spravidla môže ísť o bežnú oceľovú rampu s výškou 2,5 alebo 3,5 metra.

Vzhľadom na fakt, že cesta v súčasnosti nikomu nepatrí, je otázne, kto bude vykonávať jej opravy a zimnú údržbu. Mesto Žilina ani obec Rosina nemôžu vynaložiť finančné prostriedky na jej správu, nakoľko nie je táto komunikácia v ich majetku.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu