FOTO: Žilinčania si pripomenuli pietou na Hlinkovom námestí smrť mladého páru


FOTO: Žilinčania si pripomenuli pietou na Hlinkovom námestí smrť mladého páru
Galéria: 8 fotiek

Dnes 1. marca 2018 si desiatky Žilinčanov pripomenulo na Hlinkovom námestí mladý pár, ktorý bol zavraždený na začiatku týždňa. Vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorý pochádzal zo Štiavnika, a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, vyvolala v spoločnosti ohlas. Na zajtrajší deň sú naplánované pochody vo viacerých mestách.

V Žiline si občania pod balustrádou v tichosti pripomenuli tragickú smrť oboch mladých ľudí, ktorej príčina ani páchateľ zatiaľ nie sú objasnené. Slovenská polícia sa nazdáva, že by dôvodom usmrtenia mohla byť aj investigatívna práca mladého 27-ročného novinára, ktorý opísal korupciu na Slovensku v podaní talianskych občanov a údajných členov kalábrijskej ´Ndranghety.

Minister vnútra Robert Kaliňák deklaroval, že na objasnení vraždy spolupracuje slovenská polícia s radom odborníkov zo zahraničia, do vyšetrovania boli tiež prizvané zahraničné bezpečnostné agentúry. Práve jeho odvolanie požaduje časť verejnosti, opozícia a o jeho zotrvaní vo funkcii rokuje so stranou Smer-SD aj koaličný Most-Híd.


Galéria: 8 fotiek

„V pondelok sa do vyšetrovania zapojila česká a talianska polícia, v utorok nám potvrdili pomoc predstavitelia Europolu a rovnakú odpoveď sme dostali od americkej FBI a britského Scotland Yardu. V prípade vraždy je každá minúta, keď má vrah pred políciou náskok, veľmi dôležitá,“ uviedol minister vnútra na svojej fanpage.

Polícia dnes v súvislosti s vraždou vykonala na východnom Slovensku niekoľko domových prehliadok a razií, pri ktorých zadržala viacerých občanov talianskeho pôvodu. Policajný prezident Tibor Gašpar potvrdil, že tým sledovala tzv. taliansku stopu.

Druhý vážny motív, ktorý odkryl v rozhovore pre aktualne.cz bezpečnostný expert Radovan Bránik, môže byť justičná stopa. Podľa jeho slov mal Kuciak odhaliť korupciu a kartel na jednom z významných súdov na Slovensku.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu