Deti v Žiline čaká zápis do prvých ročníkov na základné školy, termín je 4. - 6. apríl


Foto: Deti v Žiline čaká zápis do prvých ročníkov na základné školy, termín je 4. - 6. apríl Foto: Mesto Žilina

Žilinské deti čakajú zápisy do prvých ročníkov na základné školy už o mesiac. Rodičia budú môcť zapísať svoje deti na všetky školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta v rovnakom termíne od 4. do 6. apríla 2018 v čase od 14:00 do 18:00 hod. Na zápise sa musí zúčastniť rodič spolu s dieťaťom, potrebné je predložiť občiansky preukaz rodiča a rodný list dieťaťa.

Budúci prvák by mal byť zapísaný do školy vo svojom školskom obvode, čo je spravidla škola v mieste trvalého pobytu. Rodičia sa však môžu rozhodnúť aj pre inú školu. Do prvej triedy sa zapisuje každé dieťa, ktoré najneskôr do konca augusta dovŕši vek 6 rokov.

Vo výnimočných prípadoch môžu rodičia zapísať do základnej školy dieťa mladšie ako 6 rokov, no k žiadosti musia predložiť súhlasné vyjadrenie zo zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné stanovisko detského lekára. Pre mimoriadne nadané deti otvára Základná škola s materskou školou na Ulici sv. Gorazda špeciálne triedy. 


Rodič môže rovnako požiadať o odklad nástupu svojho dieťaťa o jeden rok, a to na základe odporučenia pediatra alebo príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. V súčasnej dobe navštevuje žilinské materské školy 802 predškolákov.

„Naše základné školy čaká o mesiac milá povinnosť. Zo škôlkarov nám postupne rastú malí školáci, ktorí už v septembri zasadnú do školských lavíc. Demografický vývoj v Žiline postupne opäť rastie, čo ma veľmi teší, a verím, že tento trend bude pokračovať i v ďalších rokoch. Vlani sa v Žiline narodilo takmer 1 550 detí, čo je v porovnaní s rokom 2016 nárast o približne 140 novorodencov,“ uviedol primátor Žiliny Igor Choma. 

V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina je 14 základných škôl. Bližšie informácie o zápisoch sú dostupné priamo na webových stránkach jednotlivých škôl.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina