Majiteľ pozemkov v parku na Rosinkách navrhol mestu odkúpenie, cena je oproti posudku násobne vyššia


Foto: Majiteľ pozemkov v parku na Rosinkách navrhol mestu odkúpenie, cena je oproti posudku násobne vyššia

Situácia okolo parku v mestskej časti Rosinky je neustále napätá, obyvatelia sa obávajú zástavby a zničenia zelene. Všetko sa začalo ešte v máji 2017, kedy sa na verejnosť dostala informácia o odkúpení pozemkov pod parkom. Časť, ktorá nebola vo vlastníctve mesta, si jeden z miestnych obyvateľov odkúpil. Mesto Žilina tento park roky udržiavalo, pravidelne vykonávalo orez a ošetrenie drevín a stromov, kosenie trávy či iné úpravy.

Vďaka množstvu zelene tvorí pekný vstup do mestských častí Rosinky a Trnové a predstavuje pre mnohých priestor s vysokou spoločenskou hodnotou. V minulosti obyvatelia mesta pomáhali pri jeho skultivovaní či stavbe mosta cez potok. 

V lete minulého roku sa Žilinský samosprávny kraj ako správca cesty III. triedy, ktorá vedie cez park, pokúšal vykonať kompletnú rekonštrukciou vozovky a odvodnenia. Práce mal vtedy stopnúť nový majiteľ pozemkov, ktorý nevydal súhlas. Potvrdila to vtedajšia hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková:

Oprava cesty v Rosinkách bola potrebná pre zabezpečenie správneho odvodnenia cesty pri autobusovej zastávke, aby pri nadmerných zrážkach nedochádzalo k nahromadeniu vody. Naším cieľom bolo zrealizovať opravu vo väčšom rozsahu, no, bohužiaľ, časť pozemku v smere na Trnové je v správe iného majiteľa, ktorý nesúhlasil s týmito prácami,“ uviedla.


Odvtedy sa vo veci nič nové neudialo a pravidelná jesenná údržba prebehla už len na mestských pozemkoch. Na poslednom mestskom zastupiteľstve, ktoré sa konalo dňa 12. februára 2018, však poslanci rozhodovali o možnosti odkúpenia pozemkov do vlastníctva mesta.

Podľa materiálov, ktoré sú zverejnené na stránke mesta, navrhol pán Miroslav K. so svojou manželkou Andreou K. odpredaj pozemkov o celkovej výmere 6 081 m2 mestu za cenu 98 €/m2. Spolu by tak mesto Žilina malo zaplatiť čiastku 595 938 €. To nekorešpondovalo s trhovou hodnotou.

Mesto Žilina si totiž dalo vypracovať znalecký posudok (č. 77/2017), podľa ktorého je hodnota pozemkov v parku 17,21 €/m2 a v niektorých prípadoch len 9,30 €/m2. Celková suma by podľa tohto posudku predstavovala výšku 103 261 €, čo je takmer o pol milióna eur lacnejšie. „Komisia územného plánovania a výstavby odporúča prerokovať a schváliť za cenu znaleckého posudku so zachovaním funkcie parku v zmysle platného ÚPN M,“ uvádza sa v materiáloch.

Poslanci schválili odkúpenie, ale za cenu uvedenú v posudku

„Majiteľ pozemkov pod týmto parkom navrhol mestu odkúpenie pozemkov za cenu 98 eur/m2, pričom podľa znaleckého posudku bola ich hodnota len 17 eur/m2. Mestskí poslanci schválili na svojom rokovaní (12.2.2018) odkúpenie týchto pozemkov, ale nie za cenu, akú vlastník požadoval, ale za cenu podľa znaleckého posudku,“ informovala nás hovorkyňa mesta Barbora Zigová.

Ako napokon celá vec skončí, je neisté a všetko závisí od súčasného majiteľa a jeho rozhodnutia ohľadom toho, či pristúpi na ponuku mesta alebo bude trvať na svojej cene. Dovtedy sa musia obyvatelia mestských častí Rosinky a Trnové zmieriť s tým, že park má viacerých vlastníkov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu