Knihu História Paľovej búdy 1925 - 2018 uvedú do života 20. februára


Foto: Knihu História Paľovej búdy 1925 - 2018 uvedú do života 20. februára
Galéria: 4 fotky
Foto: Knihu predstavia v priestoroch Paľovej Búdy

Už 20. februára 2018 bude oficiálne uvedená do života kniha História Paľovej búdy 1925 - 2018 autorky Mirky Jánošíkovej, ktorá mapuje život známej žilinskej budovy. Tá bola v blízkosti Žilinskej univerzity v Žiline postavená v roku 1925 a dodnes nesie meno “Paľova búda” po žilinskom hoteliérovi Pavlovi Folkmannovi.

Paľova búda slúžila pohostinským a zábavným účelom do roku 1938, následne ju odkúpil ženský rehoľný rád Sestier sv. Cyrila a Metoda, ktorý sa v nej staral o mentálne postihnuté dievčatá. Dnes v budove sídli Univerzitné pastoračné centrum pri Žilinskej univerzite. Autorka knihy pôvodne spracovávala históriu Paľovej búdy ako tému diplomovej práce.


Galéria: 4 fotky

Zdroj: Peter Štansky

Následne však vďaka množstvu materiálov padlo rozhodnutie vytvoriť knihu, keďže o budove nebola spracovaná komplexná história. Problematikou sa zaoberali najmä Peter Štanský, Patrik Groma či Milan Novák, avšak išlo o krátke príspevky v regionálnom týždenníku Žilinský večerník.

„Preto som sa rozhodla spracovať kompletnú históriu a použiť ju na následnú propagáciu pre verejnosť. Objekt má bohatú históriu, preto som sa túžila sa venovať tejto problematike. Viedla ma k tomu blízkosť prostredia, nakoľko sa v Univerzitnom pastoračnom centre, ktoré tu dnes sídli, aktivizujem,“ uviedla autorka knihy Mirka Jánošíková.

Uvedenie knihy začína 20. februára 2018 o 18:00 hod v priestoroch Paľovej búdy na adrese Univerzitná 1790/2, 01008 Žilina a je spojené s oslavou 20. výročia založenia Univerzitného pastoračného centra. Zároveň je možné ešte niekoľko dní predobjednať knihu za špeciálnu cenu na https://palovabuda.sk/eshop/kniha-historia-palovej-budy/





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu