Mesto Žilina vyzve Okresný úrad v Žiline na povolenie mimoriadneho lovu diviačej zveri


Foto: Mesto Žilina vyzve Okresný úrad v Žiline na povolenie mimoriadneho lovu diviačej zveri

Na dnešnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline hlasovali poslanci aj o návrhu na výzvu realizácie mimoriadneho odstrelu diviačej zveri v Žiline. Problémy s premnoženou zverou, ktorá zasahuje aj do obytných oblastí a ohrozuje obyvateľov, sú v Žiline dlhodobé.

Mimoriadny odstrel by sa mal týkať mestských a prímestských častí Hájik, Bánová, Závodie, Strážov, Bytčica, Trnové a Žilinská Lehota. Návrh predložil poslanec Branislav Delinčák, ktorý vyzýva na zvýšenie aktivity aj poľovnícke združenie Hubertus.

„Cieľom výzvy je vo verejnom záujme upozorniť na dlhodobé problémy s premnoženou diviačou zverou za účelom riešenia ochrany majetku pred škodami a zabezpečenia ochrany zdravia a bezpečnosti občanov v prímestských lokalitách v Meste Žilina, kde sa pravidelne vyskytuje a pohybuje táto lesná zver. Poľovníctvo je definované ako súhrn určitých činností a jeho výkon by mal zabezpečovať aj prevenciu pri ochrane majetku a občanov,“ uvádza v návrhu Branislav Delinčák.

Poslanec Martin Kapitulík zároveň predstavil materiál Stratégia eliminácie nebezpečenstva diviačej zveri v mestských častiach Žiliny, kde okrem odstrelu navrhol využívať ďalšie riešenie, napríklad odchyt diviakov do špeciálnych klietkových pascí. Problémom by však bolo to, kam umiestniť odchytenú zver.


„Preštudoval som si obidva návrhy, ale forma poľovačky je neprípustná kvôli tomu, že ide o obytné oblasti. Čo sa týka budovania ohradníkov, jeden plot je vybudovaný popod Hájik, ale ďalšie nemá zmysel budovať. Treba zlikvidovať všetky porasty v okolí Hájika - ide o priestor medzi cestou smerom na Hájik a cestou, čo ide po Kvačalovej. Diviaky tam majú potravu aj majú kde bývať,“ dodal poslanec Peter Bačinský, ktorý je zároveň poľovníkom.

Peter Bačinský ďalej spresnil, že tráva je nebezpečná, pretože keď začne hniť, vznikajú v nej larvy a diviaky sa radi živia práve týmito živočíchmi. Zároveň navrhol ďalšie opatrenia na elimináciu diviačej zveri. Poslanci schválili návrh pomerom hlasov 28 ZA - 0 PROTI.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu