Semafor na sídlisku Vlčince ešte nie je v prevádzke a vodiči odmietajú púšťať chodcov cez priechod


Foto: Semafor na sídlisku Vlčince ešte nie je v prevádzke a vodiči odmietajú púšťať chodcov cez priechod

Viacerí ľudia sa na sídlisku Vlčince v posledných dňoch sťažujú na komplikovanú situáciu na ulici Vysokoškolákov. V mieste novovybudovaného semaforu majú problém s prechádzaním cez cestu, a to aj napriek tomu, že využívajú riadne vyznačený priechod. Svetelná signalizácia ešte nie je v prevádzke a miestom prechádzajú denne stovky ľudí, najviac študenti Žilinskej univerzity. 

Odkedy je na ceste nový semafor, majú chodci pri väčšej premávke problém vstúpiť na cestu a nie to ešte cez ňu prejsť. „Osadili semafor, pred 2 mesiacmi, na priechode pre chodcov a doteraz ho nespustili. Šoféri nechcú zastavovať chodcom, lebo si myslia, že si chodec má semafor zapnúť. Ráno ma tam skoro zrazilo auto, ešte mi tá baba ukazovala, že tam mám semafor, čo stojím na priechode,“ opisuje svoju skúsenosť naša čitateľka, ktorá často prechádza týmto úsekom. 

Prejsť cez frekventovanú cestu je tak podľa viacerých ľudí oveľa ťažšie, ako keď tam semafor nebol. Vodiči si pravdepodobne myslia, že si ho chodci môžu zapnúť. Skutočnosť je však iná, prednosť si musí človek doslova vynútiť. Často dochádza ku konfliktným situáciám, kedy sa z áut ozývajú nepekné slová či trúbenie. 


Ostáva dúfať, že sa mestu podarí čo najskôr signalizáciu spustiť do prevádzky a zvýšiť tak bezpečnosť v tejto lokalite. Vodiči ale majú na nový semafor iný názor. Mnohí si myslia, že prispeje ku vzniku kolón a ešte viac zhorší už teraz zlú dopravnú situáciu na ulici Vysokoškolákov. V čase dopravnej špičky sa v tejto časti ulice zvyknú tvoriť veľké kolóny. 

Keď však vodiči odmietajú dávať prednosť chodcom, ktorých tu prechádza naozaj veľké množstvo, nie je zrejme iné riešenie, ako práve svetelná signalizácia. Pri zmenách na tejto ulici a jej rozšírení na 4 jazdné pruhy s kruhovými križovatkami, sa bude pravdepodobne počítať s iným riešením chodníkov a priechodov pre chodcov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu