Povolia v problémových častiach Žiliny mimoriadny lov diviačej zveri?


Foto: Povolia v problémových častiach Žiliny mimoriadny lov diviačej zveri? Foto: ilustračné - pixabay.com

Pravidelne vás informujeme o incidentoch a prípadoch, kedy sa diviačia zver pohybuje v mestských častiach Hájik, Závodie, Bánová či Bytčica. Nakoľko sú obyvatelia z tejto dlhotrvajúcej situácie unavení a problémy pretrvávajú bez významných úspechov v ich riešení, navrhuje poslanec Branislav Delinčák požiadať Okresný úrad v Žiline o povolenie mimoriadneho lovu diviačej zvery. Toto povolenie by malo pretrvávať počas roka 2018.

Týkať by sa malo mestských a prímestských častí Hájik, Bánová, Závodie, Strážov, Bytčica, Trnové a Žilinská Lehota. „Cieľom výzvy je vo verejnom záujme upozorniť na dlhodobé problémy s premnoženou diviačou zverou za účelom riešenia ochrany majetku pred škodami a zabezpečenia ochrany zdravia a bezpečnosti občanov v prímestských lokalitách v Meste Žilina, kde sa pravidelne vyskytuje a pohybuje táto lesná zver. Poľovníctvo je definované ako súhrn určitých činností a jeho výkon by mal zabezpečovať aj prevenciu pri ochrane majetku a občanov,“ uvádza v návrhu Branislav Delinčák.


Premnoženú zver by mali loviť poľovníci z revíru

Vysoký počet diviačej zvery je podľa neho možné riešiť len zvýšením intenzity lovu, pričom upozorňuje na potenciálnu možnosť šírenia chorôb a iné negatíva, ktoré prináša rozširovanie diviakov mimo svojho prirodzeného prostredia.

„Vykonaním lovu poverí okresný úrad užívateľa poľovného revíru, v ktorého obvode sa nepoľovné plochy nachádzajú. Uvedená problematika je vo verejnosti vnímaná veľmi negatívne. Preto je aj v záujme poľovníkov realizovať zodpovedajúce opatrenia, aby zlepšili postavenie poľovníctva v očiach občanov,“ dodáva v návrhu Delinčák.

Súčasťou návrhu na uznesenie je aj výzva Poľovníckemu združeniu Hubertus v Žiline na zabezpečenie opatrení na minimalizáciu škôd spôsobovaných premnoženou diviačou zverou. Poslanec apeluje na združenie aj pri zostavovaní plánov lovu a chovu diviačej zveri v poľovníckej sezóne 2018/2019, ku ktorej by malo dôjsť na základe zisťovania početnosti tejto zveri. Na lov by mohli byť použité vnadiská s krmivami.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu