Na sídlisku Vlčince zrekonštruujú vnútroblok, poskytne multifunkčnú plochu na oddych aj zábavu


Foto: Na sídlisku Vlčince zrekonštruujú vnútroblok, poskytne multifunkčnú plochu na oddych aj zábavu Foto: TS Mesto Žilina

Na žilinskom sídlisku Vlčince sa zrevitalizuje ďalší vnútroblok. V priestore pri križovatke ulíc Fatranská, Karpatská a Tatranská vznikne nová moderná multifunkčná plocha určená pre oddych, zábavu i rôzne športové aktivity. Investície určené na obnovu týchto priestorov budú refundované z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).

Autorom myšlienky tejto revitalizácie je zástupca žilinského primátora Patrik Groma. „Po dvoch rokoch od prvotného návrhu obnoviť tento vnútroblok je na stole architektonická štúdia, ktorá bude východiskom pre samotnú realizáciu. Tím šikovných ľudí z mest¬ského úradu a kreatívnych architektov vytvoril fantastický návrh,“ uviedol Groma, pričom zdôraznil, že prípadné ďalšie návrhy alebo pripomienky možno adresovať na jeho mail do konca januára.

Priestor pre mladých aj seniorov

Komplexná rekonštrukcia týchto priestorov bude zahŕňať opravu už existujúcich spevnených plôch a vybudovanie nových chodníkov. Osadia sa nové lavičky, odpadkové koše, pribudnú stojany na bicykle a knižná búdka. Vzniknú nové športové a oddychové zóny určené pre deti, mládež, dospelých i seniorov. Najmenší sa môžu tešiť na obnovu kruhového pieskoviska, tých starších určite poteší nový okruh pre cyklistov i korčuliarov, ktorý bude doplnený o terénnu vlnu, pumptrack dráhu, slalom a drevenú prekážku.



Seniori budú môcť využiť šachové stolíky a ležadlá, milovníci športu zase ocenia fit park, parkúrové cvičisko, ihrisko na volejbal či streetbal ako aj hraciu plochu na stolný tenis. „Unikátnou súčasťou tohto priestoru bude oddychová piknik zóna s lehátkami, stolíkmi a sedením. A akousi čerešničkou na torte bude socha odkazujúca na históriu letiska, ktoré na tomto území v minulosti fungovalo,“ doplnil Patrik Groma.

Kúsok prírody prinesie nová zeleň, ktorá doplní tú pôvodnú. Plánujú sa vysadiť ďalšie listnaté a ihličnaté stromy, kríky či popínavé rastliny, ktoré celý priestor zatraktívnia. Pri vybraných stromoch budú tabuľky s ich názvami a búdka pre vtáctvo. V oboch častiach sa osadia kompostéry, pri ktorých vzniknú bylinkové záhrady.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina