Leteckí záchranári zo Žiliny v nedeľu pomáhali turistovi, ktorý spadol z 200-metrovej výšky


Foto: Leteckí záchranári zo Žiliny v nedeľu pomáhali turistovi, ktorý spadol z 200-metrovej výšky Foto: HZS

V nedeľu 14. januára 2018 v poobedňajších hodinách vyrážali leteckí záchranári zo Žiliny spolu so záchranármi Horskej záchrannej služby na pomoc turistovi v Západných Tatrách. Z hrebeňa medzi Plačlivým a Smutným sedlom - smerom na južnú stranu, videl iný turista spadnúť muža. So spadnutým mužom nemal však žiadny vizuálny ani zvukový kontakt.

„Na miesto udalosti odišli dvaja dobrovoľní záchranári HZS zo Žiarskej chaty a zároveň bola o súčinnosť požiadaná posádka VZZS zo Žiliny,“ informujú horskí záchranári na svojom webe. Leteckí záchranári vyzdvihli na heliporte ďalšieho záchranára HZS a smerovali za pozemnou skupinou. „Posádka leteckých záchranárov zo Žiliny bola požiadaná o súčinnosť pri záchrannej akcii turistu, ktorý sa v oblasti medzi Plačlivým a Smutným sedlom pošmykol a padal približne 200 metrov dole,“ uvádzajú leteckí záchranári zo Žiliny.

49-ročný slovenský turista bol napokon úspešne lokalizovaný. Po páde dlhom približne 200 metrov utrpel len poranenie dolnej končatiny. Leteckí záchranári spustili člena HZS pomocou palubného navijaka do terénu. Ten pripravil zraneného pacienta na transport. Zranený muž bol v sedačke a pomocou vrtuľníka najskôr evakuovaný z terénu na heliport v ústí Žiarskej doliny.

Na pristávacej ploche 49-ročného pacienta ošetril lekár leteckých záchranárov. Po preložení na palubu vrtuľníka zraneného okamžite letecky transportovali do nemocnice s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: LZS, HZS