Kritickú cestu v Oravskej Lesnej začali opravovať už dnes, rekonštrukcia trvá viac ako rok


Foto:  Kritickú cestu v Oravskej Lesnej začali opravovať už dnes, rekonštrukcia trvá viac ako rok Foto: TS Žilinský samosprávny kraj

Pracovníci zhotoviteľa ale aj Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja dnes začali s opravou najkritickejších úsekov na ceste cez obec Oravská Lesná. V obci je cesta v nevyhovujúcom stave, lebo zhotoviteľ – spoločnosť Cesty SK pre nízke teploty nestihli vyfrézovaný úsek pokryť asfaltovým kobercom a na nespevnených úsekoch sa začali tvoriť jamy.

Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja preto na ňou vyvolanom kontrolnom dni (10.1.2018) nariadila, aby sa aspoň dočasne opravili tie najkritickejšie úseky, keďže pre trvalé položenie asfaltu nie sú vhodné teploty a nová vrstva by veľmi rýchlo praskala.


„Ešte pred mojím príchodom do úradu sa stala chyba. To je ale minulosť. Podstatné je, aby sme situáciu vyriešili. Som rada, že v stredu odborníci so župy spolu s dodáveteľom našli aspoň dočasné riešenie a vyspravili sa tie najhoršie úseky, aby ľudia tohto kraja nemuseli trpieť pre chyby niekoho iného,“ konštatovala Erika Jurinová a tým, že paradoxne mierna zima situáciu ešte viac zhoršuje, lebo po zakrytí snehom by sa vyfrézovaná vrstva stabilizovala.

Diery opravia horúcim asfaltom, rekonštrukcia by mala byť hotová v máji

Ako ďalej dodala, tak rekonštrukcia sa začala až v októbri 2017 pre mimoriadne dlhé verejné obstarávanie, ktoré trvalo viac ako rok. Prispelo k tomu aj to, že sa do súťaže prihlásilo až 21 spoločností. „Je to ďalší dôkaz toho, že ohlasované posilnenie útvaru verejného obstarávanie je nevyhnutnosť,“ uviedla Jurinová.


Správa ciest ŽSK už dnes ráno pristúpila k oprave najhorších úsekov tak, aby bola cesta pre vodičov prejazdná do začatia asfaltovania. „Dohodli sme sa na možnom riešení, ako uľahčiť motoristom cestovanie. Diery, ktoré momentálne na vozovke sú, sa opravia horúcim asfaltom, ktorý sa roztopí v bagelách,“ uviedol generálny riaditeľ Správy ciest ŽSK Dezider Szabó. Náklady na opravu bude znášať zhotoviteľ.


„Verím, že týmto riešením uľahčíme motoristom cestovanie po tejto frekventovanej ceste a zároveň pomôžeme aj obyvateľom obce Oravská Lesná, ktorí tiež musia znášať značné obmedzenia,“ uzavrela županka Jurinová.

Aktívny prístup nového vedenia kraja ocenil aj starosta Oravskej Lesnej Marek Majdiš, ktorý musí znášať najviac sťažnosti. „Mnohí ľudia si myslia, že zodpovedná za stav je obec, pritom je to spoločnosť, ktorá prevzala stavenisko. Som rád, že spoločné stretnutie so všetkými kompetentným prinieslo také riešenie, ktoré zlepší terajšiu kritickú dopravnú situáciu,“ uviedol starosta Majdiš.

Rekonštrukciu cesty II. triedy na Orave župa hradí z eurofondov a hotová by mala byť do konca mája 2018. Zhotoviteľ – spoločnosť Cesty SK Košice sľubuje životnosť vozovky až 25 rokov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj