eHealth vo FNsP Žilina prináša erecept, zdravotnú dokumentáciu vidia pacienti online


Foto: eHealth vo FNsP Žilina prináša erecept, zdravotnú dokumentáciu vidia pacienti online Foto: ilustračné

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline prešla od nového roka na systém elektronického zdravotníctva eHealth, ktorého cieľom je zvýšiť kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti, najmä vďaka zdieľaniu dokumentácie medzi zdravotníckymi pracovníkmi. V praxi by mala novinka ušetriť lekárom aj pacientom čas, keďže k dokumentácii budú mať v reálnom čase prístup všetci oprávnení lekári.

Ak napríklad lekár špecialista zapíše záznam z vyšetrenia, všeobecný lekár ho bude mať vďaka systému eHealth okamžite k dispozícii a nedôjde tak k duplicitným vyšetreniam.

„Spustenie systému ezdravie znamená historicky najväčšiu kvalitatívnu zmenu v oblasti zdravotníctva. Systém ezdravie je centrálnym úložiskom zdravotných záznamov pacienta a je zdrojom dôležitých informácií o pacientovom zdravotnom stave, ktoré mu môžu zachrániť život,“ uvádza Národné centrum zdravotníckych informácií (NCIZ) na stránke ezdravotnictvo.sk

Lekár bude môcť vytvoriť výmenný lístok a sledovať výsledky iniciovaného vyšetrenia

Do systému evyšetrenie sa bude ukladať záznam z odborného vyšetrenia, prepúšťacia správa alebo popis zo zobrazovacieho vyšetrenia. Priamo v systéme bude môcť lekár vytvoriť aj elektronický výmenný lístok, vďaka ktorému bude možné pacienta odoslať na špecializované vyšetrenie, hospitalizáciu, špecializovanú ambulantnú starostlivosť.


Lekár bude môcť takisto komentovať iniciované odborné alebo zobrazovacie vyšetrenie. „Výmenný lístok prepája jednotlivé záznamy z vyšetrení, čím udržuje konsolidovanú informáciu k danému problému a lekár si môže ľahko spojiť vyšetrenie s konkrétnym výmenným lístkom vytvoril,“ popisuje NCIZ výhody. Táto časť systému postupne nahradí zdravotnú kartiu pacienta v papierovej podobe.

Elektronický recept nahradí papierový, lekáreň si načíta predpísané lieky podľa preukazu

Ďalšou novinkou systému eHealth je elektronický recept, skrátene erecept. Vďaka záznamu v systéme bude možné overovať duplicitne predpísané lieky, výhodou pre lekára je, že pri predpisovaní vidí záznamy zapísané v liekovej karte a interakcie lieku. Od začiatku roka sa aj papierové recepty zapisujú do systému, na jednom zázname môže byť len jeden liek. Postupne erecept nahradí papierové recepty.

„Doména erecept spája existujúce služby elektronického predpisu a výdaja liekov a zdravotníckych pomôcok zdravotných poisťovní a integruje ich do systému ezdravie. V lekárni alebo výdajni pacient predloží svoj identifikačný preukaz (preukaz poistenca, občiansky preukaz). Po overení totožnosti lekárnik alebo výdajca zdravotných pomôcok zadá do svojho systému rodné číslo pacienta a systém mu zobrazí všetky nevydané lieky, ktoré následne vydá,“ popisuje systém výdaja NCIZ.

Prevádzka systému elektronického zdravotníctva v žilinskej fakultnej nemocnici zahŕňa viac ako 200 počítačov, prebieha na všetkých oddeleniach. „Nemocničný informačný systém bol doplnený o modul komunikácie s Národným centrom zdravotníckych informácií. Najviac času vyžadovalo celkové zladenie a technické nasadenie. Rôzne typy operačných systémov, ovládačov pre čítačky kariet, správa certifikátov, ladenie zabezpečeného spojenia - to boli najväčšie výzvy z hľadiska technického nasadenia,“ spresnila hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Viera Jurčiová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu