Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline spustila systém elektronického zdravotníctva


Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline spustila systém elektronického zdravotníctva Foto: ilustračné

Prevádzka systému elektronického zdravotníctva prebieha od nového roka na všetkých oddeleniach, jeho prevádzka sa týka viac ako 200 počítačov. Tie bolo potrebné nastaviť, rovnako si identifikačné karty, čítačky a PIN kódy prevzali lekári.

„Lekári si museli prevziať čítačky kariet, identifikačné karty a PIN. Nemocničný informačný systém bol doplnený o modul komunikácie s Národným centrom zdravotníckych informácií. Najviac času vyžadovalo celkové zladenie a technické nasadenie. Rôzne typy operačných systémov, ovládačov pre čítačky kariet, správa certifikátov, ladenie zabezpečeného spojenia - to boli najväčšie výzvy z hľadiska technického nasadenia,“ uviedla hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Viera Jurčiová.

Po tom, ako sa nemocnica opakovane umiestnila na chvoste rebríčka hodnotenia INEKO, prisľúbil minister zdravotníctva Tomáš Drucker výrazné investície vo výške miliónov eur. Za tie by mala FNsP Žilina nakúpiť nevyhnutnú infraštruktúru a obnoviť rôznych priestorov. Žilinská nemocnica nadregionálne zabezpečuje liečebno-preventívnu starostlivosť.

„Ambulantnú starostlivosť zabezpečuje viac ako 60 odborných ambulancií. Pre zabezpečenie ústavnej starostlivosti slúži posteľový fond s počtom lôžok 777 na 20 lôžkových oddeleniach. V nemocnici pôsobí i šesť stacionárov - psychiatrický, kožný, ORL, neurologický, detský a CPLDZ stacionár. Nemocnica zabezpečuje zdravotnú starostlivosť nielen pre obyvateľov Žiliny a okolia, ale aj Oravy, Kysúc a časti Považia,“ dodala hovorkyňa.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu