Z križovatky ulíc Vojtecha Spanyola a Juraja Fándlyho sa stane plnohodnotná svetelná križovatka


Foto: Z križovatky ulíc Vojtecha Spanyola a Juraja Fándlyho sa stane plnohodnotná svetelná križovatka

O križovatke ulíc Vojtecha Spanyola a Juraja Fándlyho sme vás nedávno informovali a to v súvislosti s pokazeným semaforom. Čitatelia žiadali jeho opravu, nakoľko niektoré zo svetelných signalizácií nefungujú správne alebo vôbec. Po nahlásení podnetu na mesto sme však dostali odpoveď, že táto križovatka už čoskoro prejde kompletnou rekonštrukciou a práve z toho dôvodu nebude ďalej vykonávaný žiadny ďalší servis semaforov.

„Ide o poruchu, ktorá si vyžaduje rozsiahlejšiu opravu a keďže plánujeme rekonštrukciu celej križovatky pri nemocnici (vrátane tejto cestnej svetelnej signalizácie), bolo by neefektívne to v súčasnosti opraviť,“ uviedol ešte v auguste hovorca mesta Pavol Čorba.


Mesto Žilina vyčlenilo ešte v roku 2016 finančné prostriedky vo výške 11 290 eur na projekt úpravy tejto križovatky. Ako je možné vidieť na priloženom dokumente, z pôvodnej svetelnej signalizácie určenej pre chodcov sa stane plnohnodnotná svetelná križovatka s kamerovým dohľadom. Každý z troch smerov by mal podla projektu dostať vlastné semafory. Tie budú riadiť a striedavo púšťať premávku.

Kolóny sú v tejto lokalite veľmi častým javom. A v poslednej dobe už nie len na konci týždňa, ale v ktorýkoľvek deň. Najviac problémové býva odbočenie od ulice Juraja Fándlyho smerom na Aupark. Bez ochotných vodičov, ktorí na hlavnej ceste dajú prednosť autám z vedľajšej, sa čaká aj niekoľko minút na vhodnú príležitosť. Aj chodci mávajú často sťažené prechádzanie cez priechod pre chodcov. Len málokto z vodičov im počas špičky dá prednosť.

Vďaka svetelnej signalizácií by sa mal zjednodušiť prejazd áut zo všetkých smerov a navyše budú mať chodci zaistený bezpečný prechod cez frekventovanú cestu. Termín začatia prvých prác na prestavbe zatiaľ nie je známy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu