Pri odpaľovaní pyrotechniky buďte opatrní, minulý rok bolo najviac úrazov v Žilinskom kraji


Foto: Pri odpaľovaní pyrotechniky buďte opatrní, minulý rok bolo najviac úrazov v Žilinskom kraji Foto: ilustračné

O necelých 6 hodín sa začne oslava Nového roka a s ňou spojené odpaľovanie zábavnej pyrotechniky. Pri manipulácii buďte opatrní a nepodceňujte situáciu. Aj slabá pyrotechnika dokáže spôsobiť popáleniny a zranenia. Každoročne mávajú záchranári na urgentných príjmoch plné ruky práce s ošetrovaním úrazov. Minulý rok sa počas osláv zranilo 55 ľudí, ktorí potrebovali lekárske ošetrenie, pričom z toho bolo až 10 detí. Najviac výjazdov k zraneným mali záchranári v Žilinskom kraji.

Po neodbornej manipulácii s pyrotechnikou záchranári najčastejšie ošetrujú popáleniny na tvári, hrudníku a rukách. Časté bývajú aj poranenia sluchu ale aj devastačné poranenia horných končatín, ktoré majú zvyčajne trvalé a doživotné následky. Pri používaní zábavnej pyrotechniky by mali byť vždy dodržané bezpečnostné opatrenia. Hlavným pravidlom je nepoužívať zábavnú pyrotechniku od neznámych výrobcov bez označení, certifikátu a návodu a taktiež podomácky vyrobenú pyrotechniku. Nebezpečná je aj kombinácia alkoholu a používania pyrotechniky. 

„Upozorňujeme ľudí, aby používali pyrotechniku presne podľa návodu, aby používali zábavnú pyrotechniku označenú certifikátom. Je to dôležité preto, aby nedošlo k ujme na zdraví či k niečomu horšiemu,“ radí viceprezident Policajného zboru JUDr. Ľubomír Ábel.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu