TIP Žilina by mal ročne vybaviť 40 000 kontajnerov, údržba stojí približne 50-tisíc eur ročne


Foto: TIP Žilina by mal ročne vybaviť 40 000 kontajnerov, údržba stojí približne 50-tisíc eur ročne

Dňa 24. novembra 2017 vyhlásili Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) súťaž na prevádzkovateľa terminálu v Žiline, ktorý bol v prvej etape skolaudovaný už v septemrbi 2015. Pre nariadenie Európskej únie, ktorý požadovuje, aby bol terminál prístupný pre všetkých užívateľov služieb na nediskriminačnom základe a jeho prevádzku zabezpečovala nezávislá spoločnosť, sa jeho využívanie odkladalo.

Nakoniec je jasné, že prevádzku budú zabezpečovať nezávislý koncesionár, ktorý môže vysúťažiť zmluvu na 30 rokov za sumu minimálne 348 188,63 €/ročne. Terminál zostane vo vlastníctve štátu, nový prevázdkovateľ zaistí základné terminálové služby aj údržbu s prípadnými opravami. Počas viac ako dvoch rokov, ktoré sa terminál nevyužíval, predstavovali náklady na údržbu takmer 50-tisíc eur ročne.

„Náklady boli generované pravidelnou údržbou a správou objektov, prehliadkami a odbornými skúškami zdvíhacích zariadení, strážením areálu a daňou z nehnuteľnosti, pričom údržba servisných zariadení predstavovala ročné náklady v objeme 45,9 tisíc €,“ potvrdila hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. Celkové zúčtované investičné práce predstavujú výšku 25 808 640,36 eur, z toho finančné prostriedky poskytnuté z fondov EÚ boli 13 295 742,50 eur.

V plnej preprave by mal terminál dosahovať kapacitu 40 000 intermodálnych prepravných jednotiek


Prekladisko bude slúžiť na prekladanie kontajnerov medzi vlakovou a cestnou nákladnou dopravou, obslúžiť by mal vďaka trakčnému obvodu 80 kilometrov nielen Žilinský kraj, ale aj vybrané okresy v Trenčianskom kraji spolu s časťami Českej republiky a Poľska.

„Terminál intermodálnej prepravy Žilina bude slúžiť ako prekládkové miesto medzi železničnou a cestnou nákladnou dopravou, keďže je umiestnený na križovatke tratí AGTC C – E40 a C – E63 a jeho atrakčný obvod s dosahom 80 km umožní obslúžiť celý žilinský kraj a severné okresy trenčianskeho kraja, ako aj severozápadnú časť Česka a časť Katovického vojvodstva,“ informovala hovorkyňa.

Predpokladaná ročná kapacita predstavuje 40 000 kontajnerových jednotiek, na tomto počte by sa mala podieľať aj fabrika Kia Motors Slovakia. „Predpokladaná ročná kapacita terminálu je vyjadrená počtom prekládok v objeme 40 000 IPJ,“ dodala Pavliková. Lehota na predkladanie ponúk záujemcov o koncesiu na prevádzku TIP Žilina je stanovená do 22. januára 2018 do 10:00 h.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu