V dôsledku silného vetra je v Žilinskom kraji bez elektriny približne 60-tisíc domácností


Foto: V dôsledku silného vetra je v Žilinskom kraji bez elektriny približne 60-tisíc domácností

Sever stredného Slovenska trápia rozsiahle poruchy vedenia vysokého napätia. Po extrémne veternej noci zostalo v Žilinskom kraji bez elektriny zhruba 60-tisíc odberných miest. Stredoslovenská energetika - Distribúcia (SSE-D) registruje mimo prevádzky takmer 700 trafostaníc. Na linkách vysokého napätia došlo k 38 poruchám, ktoré treba odstrániť. Najčastejšie sú na príčine stromy spadnuté na vedenie, stĺpy či stožiare.

  • Najviac postihnutá oblasť je na hornej Orave a Liptove, kde je bez prúdu viac ako 30-tisíc domácností
  • Najväčšie výpadky sú v Námestove a okolí, v Nižnej, Podbieli, Krivej, ale aj v Pucove, Zákamennom a v Zázrivej
  • Na Liptove trápia poruchy hlavne Liptovský Mikuláš, Demänovskú Dolinu, Dúbravu a Liptovské Kľačany
  • Rozsiahle výpadky sužujú aj okolie Žiliny, časť Kysúc, najmä obce Turzovka, Dlhá nad Kysucou a Vysoká.
  • SSE-D eviduje poruchy aj v Rajeckej Lesnej, Fačkove, Hornej Maríkovej a tiež v Makove a okolí

Elektrikári zo SSE-D sú momentálne v teréne v posilnenom zložení a snažia sa jednotlivé poruchy najprv lokalizovať a postupne odstraňovať. Niektoré z porúch sa však nachádzajú na ťažko dostupných miestach, preto môže ich vyhľadanie a oprava trvať o niečo dlhšie. Robia však maximum, aby odberateľom obnovili dodávku elektriny čo najskôr. Nesmú pri tom zabúdať ani na svoju bezpečnosť, keďže sa často pohybujú v extrémnych podmienkach.

„Všetkých obyvateľov, ktorých zasiahli výpadky elektriny, by sme chceli ubezpečiť, že SSE-D využíva všetky dostupné prostriedky a kapacity, aby dostala situáciu pod kontrolu. Všetkých dotknutých žiadame o pochopenie a trpezlivosť. Naši pracovníci sú na podobné situácie vyškolení a vedia, ako majú postupovať. Treba si však uvedomiť, že ide o mimoriadnu situáciu, ktorej odstránenie bude chvíľu trvať, pričom ju ovplyvňujú rôzne okolnosti ako nepriaznivé počasie, rozmočený terén či riziko pádu stromov,“ informuje Stredoslovenská energetika.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu