Majú spontánne hudobné akcie či improvizácia v žilinských podnikoch ešte miesto?


Foto: Majú spontánne hudobné akcie či improvizácia v žilinských podnikoch ešte miesto? Foto: ilustračné - pixabay.com

Kultúra v Žiline v poslednej dobe ožíva a počet kultúrnych podujatí neustále narastá. V širokej ponuke profesionálnych vystúpení sa však pomaly stráca čaro akejsi „amatérskej ligy“, ktorá pred rokmi dokázala do podnikov pritiahnuť návštevníkov a vniesť úprimnú zábavu.

V šialenom pracovnom tempe je nadmieru potrebný oddych a reset myšlienok, ktorý neposkytne ani televízia či žhavený android. „Hovorí sa, že hudba a umenie ľudí zbližuje, ale kam za nimi ? Okrem pár väčších sál, určených pre profesionálne telesá a špičkových umelcov alebo pódií počas periodických staromestských slávností, je tu naozaj celkom hlucho a to hlavne pre jednoduchú a skromnú amatérsku ligu. Vie žilinská pospolitá verejnosť o nejakých možnostiach?“ pýta sa jeden z našich čitateľov s dodatkom, že by sa zišlo niečo podniknúť..

Aktéri bez profesionálnych ambícií majú chuť, často im však chýbajú priestory

Najmä starší Žilinčania však často nechcú akcie len pasívne pozorovať, naopak, uvítali by spontánne akcie, ktorých súčasťou môžu byť aj oni sami. A je jedno, či pôjde o akustickú živú hudbu, talkshow, improvizáciu, paródiu či literárno-divadelná ochutnávku.

„Aktéri akéhokoľvek žánru by sa určite radi prejavili navonok a podelili sa o časť zaujímavého diela, ktorým by vedeli spríjemniť oddychový večer každému prítomnému, či už v kruhu známych alebo neznámych. A je naozaj jedno, či už sa jedná o amatérske zoskupenia alebo improvizátorov –  hudobných či umeleckých - alebo profesionálnych konzervatoristov. Dôležitý je hlavne zážitok konzumenta a pre aktéra hlavne spätná väzba,“ opísal pravidelný čitateľ nášho webu, ktorý mal ako náhodný návštevník možnosť zažiť časopriestor s hudobným i impro - podujatím.

Podarí sa túto časť kultúrnej scény vrátiť do života? „Nájdu sa aj vedúci alebo majitelia menších reštauračných zariadení, ktorým by nevadila produkcia živej hudby alebo umenia, ak by hoc’ aj malý skromný kútik aspoň čiastočne vedel splniť tento účel? Efekt sa dostaví,“ dodáva čitateľ. Ak máte tip na takéto miesto alebo naopak pamätáte si podobné akcie v Žiline, podeľte sa s nimi v komentároch.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu