Preukazy ZŤP sa v Žiline zneužívajú na bezplatné parkovanie, začalo sa s náhodnými kontrolami


Foto: Preukazy ZŤP sa v Žiline zneužívajú na bezplatné parkovanie, začalo sa s náhodnými kontrolami
Galéria: 9 fotiek

Dnes 28. novembra prebiehala v centre Žiliny od 10:00 hod. prvá kontrola, ktorá bola zameraná na modré preukazy pre ZŤP. Parkovacie karty určené pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím sa totiž v našom meste začali zneužívať vo veľkom. V uliciach je možné nájsť desiatky vozidiel, ktoré majú takýto preukaz za sklom. V mnohých prípadoch je umiestnený tak, že nie je možné vidieť jeho číslo a overiť pravosť. 

Sú prípady, kedy ľudia využívajú napríklad platné preukazy členov svojej rodiny, či dokonca si vytvárajú ich kópie alebo aj falzifikáty. Pri dnešnej kontrole sa našlo viacero áut, ktoré mali úmyselne umiestnený preukaz tak, aby sa na ňom nedali skontrolovať ochranné znaky. V niektorých prípadoch sa používajú dokonca aj karty vydané na mŕtvu osobu. Takýto preukaz by mali pozostalí po mŕtvom vrátiť, nie vždy sa to ale robí. Mestskí policajti si s takýmito vodičmi nevedia poradiť, majú totiž len veľmi obmedzené možnosti.

Najväčší problém s parkovaním vozidiel bez platných povolení a len s preukazom ZŤP je v centre mesta - v pešej zóne. Preukazy vydáva Úrad práce sociálnych vecí a rodiny. V Žilinskom kraji je vydaných najviac modrých ZŤP preukazov v rámci Slovenska, pričom sa hovorí až o 56-tisícoch z celkového počtu 136 000.

O dnešnej kontrole nebola nikde zverejnená informácia, no aj napriek tomu sa v niekoľkých autách, ktoré bežne parkujú s preukazmi ZŤP, objavili odrazu platné parkovacie lístky. V prípadoch, kedy mestskí policajti nevedia overiť pravosť preukazu, si majiteľa vozidla predvolajú na objasnenie. Neraz sa stalo, že na takéto objasnenie prišiel dotyčný so starou babičkou, ktorá potvrdila, že absolvovali rôzne lekárske vyšetrenia.

Iniciátori dnešnej kontroly chcú spoločne s Mestskou políciou, Žilinskou parkovacou spoločnosťou a Úradom práce docieliť, aby sa parkovací preukaz ZŤP využíval len na to, na čo je určený. Počet ľudí, ktorí ho zneužívajú, žiaľ neustále narastá.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu