Žilina už nepatrí do TOP 10 zadĺžených miest na Slovensku podľa hodnotenia INEKO


Foto: Žilina už nepatrí do TOP 10 zadĺžených miest na Slovensku podľa hodnotenia INEKO

Mesto Žilina sa v aktuálnom hodnotení, ktoré zverejnil Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO), ocitlo mimo prvej desiatky najzadĺženejších miest na Slovensku. V minulých rokoch pritom tomuto hodnoteniu Žilina dominovala, a to najmä kvôli dlhu za tzv. Kórejskú dedinu v Krasňanoch pri Žiline. Po vyriešení tejto situácie dlh Žiliny v súčte INEKO dosiahol úroveň 23,2 percenta bežných príjmov.

Napriek tomu, že ide o sumu vyššiu ako je priemer samospráv (20,2%), jedná sa o výrazné zlepšenie finančnej kondície mesta. Ešte minulý rok bol tento ukazovateľ na hodnote 51,16 percenta, v metrike zlepšenia finančného zdravia je na tom za uplynulý rok lepšie len mesto Nové Zámky.

„Najlepšie hodnotenie finančného zdravia patrí podľa našej metodiky Novému Mestu nad Váhom, Dubnici nad Váhom, Hlohovcu, Topoľčanom a Kežmarku, pričom najlepšie medziročné zlepšenie zaznamenali v Nových Zámkoch, Žiline, Malackách či v Komárne – tieto mestá dokázali počas roka 2016 najviac zvýšiť svoje skóre finančného zdravia,“ uvádza INEKO v správe k výsledkom hodnotenia.

Mesto v uplynulom roku hospodárilo s výrazným prebytkom takmer 6 miliónov eur, za ktorý vďačí aj vzostupným daňovým a nedaňovým príjmom. Druhé menované vzrástli oproti roku 2013 o viac ako 7,5 milióna eur. Už do roku 2011 si mesto Žilina drží záväzky aspoň 60 dní po splatnosti na nulovej úrovni.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu