Osobitná kontrola v Žilinskom kraji 2. októbra 2014


Foto: Osobitná kontrola v Žilinskom kraji 2. októbra 2014

Policajti vo štvrtok 2. októbra 2014 vykonajú na území Žilinského kraja osobitnú kontrolu zameranú najmä na kontrolu dodržiavania zákazu požívania alkoholických nápojov alebo iných návykových látok vodičmi vozidiel, s dôrazom na vodičov nákladných vozidiel.


Alkohol za volant nepatrí

Polícia apeluje na vodičov, aby jazdou pod vplyvom alkoholu neohrozovali svoj život a životy ostatných účastníkov cestnej premávky. Nielen z dôvodu, že ide o priestupok alebo trestný čin, ale najmä preto, že následky dopravných nehôd bývajú v mnohých prípadoch tragické a alkohol za volant nepatrí. Každý by mal začať od seba, teda uvedomiť si, že kombinácia alkohol a šoférovanie nikdy nie je správne riešenie.

Chodci a cyklisti

Za zhoršených poveternostných podmienok a zníženej viditeľnosti si treba uvedomiť, že vidieť a byť videný je životne dôležité nielen pre vodičov motorových vozidiel, ale najmä pre chodcov a cyklistov, ktorí pri dopravnej nehode doplácajú zdravím a neraz i životmi. Vodič motorového vozidla má za zníženej viditeľnosti omnoho menšiu možnosť zabrániť stretu s chodcom, ktorého pohyb na ceste zbadá neskoro. Chodci a cyklisti sú pri zrážke s motorovým vozidlom oveľa viac ohrození. O to viac by mali dbať na svoju bezpečnosť.
Polícia žiada chodcov a cyklistov, aby na cestách nezabúdali na svoju bezpečnosť. Použitie svetlého oblečenia a reflexných prvkov výrazne zvyšuje bezpečnosť nemotorových účastníkov cestnej premávky. Za zníženej viditeľnosti by chodci a cyklisti mali mať neustále na pamäti, že ich musí byť dobre vidieť a k tomu stačí pomôcť len málom, reflexným prvkom. Za zníženej viditeľnosti musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev.

Cyklista je povinný počas jazdy na bicykli mimo obce chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou. Ak je cyklistom osoba mladšia ako 15 rokov, táto povinnosť sa vzťahuje aj na jazdu v obci. Polícia za účelom zvýšenia bezpečnosti odporúča všetkým cyklistom, aby počas jazdy používali ochranné prilby aj vtedy, keď im to zákon neukladá.  Za zníženej viditeľnosti musí mať cyklista jazdiaci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev. Polícia vyzýva chodcov i cyklistov, aby túto povinnosť nezanedbávali.


Polícia žiada všetkých účastníkov cestnej premávky, aby sa na cestách správali disciplinovane, ohľaduplne, plne sa venovali vedeniu vozidla, sledovali situáciu v cestnej premávke a dodržiavali dopravné predpisy. Každý účastník cestnej premávky môže svojím zodpovedným prístupom prispieť k väčšej bezpečnosti na našich cestách.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu