Dotácie pre športové kluby v Žiline schválili, mesto ich však zatiaľ nevypláca


Foto: Dotácie pre športové kluby v Žiline schválili, mesto ich však zatiaľ nevypláca

Časť žilinských športových klubov mala po hlasovaniach v dvoch posledných zastupiteľstvách dôvody na oslavy, poslanci totiž najskôr schválili alokáciu sumy 250-tisíc eur z príjmov z hazardu od spoločnosti Tipsport na dodatočnú podporu práve športových klubov v Žiline. Následne na ďalšom, doteraz poslednom konanom zasadnutí Mestského zastupiteľstva, pomerne jednoznačne schválili prerozdelenie prostriedkov medzi konkrétne športové kluby.

Uznesenie o poskytnutí dotácií spolu 43 klubom zo Žiliny v celkovej výške 250-tisíc eur podpísal primátor Žiliny Igor Choma dňa 9. novembra 2017. Krátko na to sa začali kluby hlásiť na meste so žiadosťami o podpis zmluvy, úradníci ich však odmietajú podpísať. Vzhľadom na potrebu vyúčtovať dotácie do 20. decembra 2017 sa tak celý proces značne komplikuje a klubom v Žiline pomaly ubúda čas, počas ktorého by mohli dotácie efektívne využiť.

Primátor sa odvoláva na formuláciu schváleného uznesenia, mesto vraj peniaze zatiaľ nemá

Na nepodpisovanie zmlúv zareagoval mestský poslanec Martin Kapitulík, ktorý patril k jedným z iniciátorov návrhu: „Nechápem postoj primátora a som z toho smutný. Má riadne schválené uznesenie, ktoré podpísal, čiže s ním súhlasil. Teraz sa tvári, že peniaze športovcom nevie poslať? Od začiatku celý proces podpory športu blokuje a vymýšľa dôvody ako sa to nedá urobiť. Neviem si tento postoj vysvetliť inak, ako snahu zamedziť rozvoju športu v Žiline. Ak má mestský úrad s čímkoľvek problém, sme pripravení našim úradníkom pomôcť, aby sme športovcom čo najskôr vyplatili riadne schválené dotácie. Športové kluby si podporu mesta zaslúžia. Šport sa opäť môže stať pevnou súčasťou kultúry v Žiline.“

Situáciu vysvetlil vo verejnom statuse na sociálnej sieti Facebook aj primátor Igor Choma, ktorý uviedol, že mesto k 14. novembru neevidovalo príjem finančných prostriedkov do rozpočtu, ktoré by mohlo následne vyplatiť na dotáciach. Riadil sa pritom schválenou úpravou rozpočtu, ktorú vo forme uznesenia aj podpísal. K dotáciam však poslanci schvaľovali uznesenia dve.

„V zmysle uznesenia Mestského zastupiteľstva v Žiline č. 151/2017, ..., sú nimi navrhnuté výdavky rozpočtu jednoznačne viazané na dosiahnutie príjmu !! Teda prostriedky z rozpočtu mesta na podporu športových klubov, v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách (§14 ods. 2 zákon č. 583/2004 Z.z.), je možné uvoľniť len v prípade, ak do rozpočtu mesta prídu prostriedky, resp. príjmy, ako to navrhli títo poslanci. Dokiaľ sa tak ale nestane, mesto nemôže v žiadnom prípade začať vyplácať akékoľvek takto viazané finančné prostriedky. A tie zatiaľ k dnešnému dňu na účte veru nie sú,“ informoval primátor Igor Choma.

Okrem uznesenia č. 151/2017 zo septembra 2017 schválili poslanci na poslednom, októbrovom zastupiteľstve, druhé uznesenie, ktoré hovorí o prerozdelení dotácií v konkrétnych výškach pre konkrétne kluby. Ako vysvetlil právnik Martin Píry, ktorého sme oslovili so žiadosťou o výklad druhého podpísaného uznesenia - s označením 221/2017, to už hovorí o schválení pridelenia dotácií konkrétnym subjektom bez odkladacej podmienky.


„Uznesenie č. 221/2017 jednoznačne hovorí o vyplatení konkrétnych súm, konkrétnym subjektov, súčasťou tohto uznesenia nie je žiadna odkladacia  podmienka. Z tohto pohľadu je potrebné vykladať toto uznesenie autonómne a to tak, že z neho vzniká povinnosť vyplatiť predmetné dotácie. Primátor mesta má právo pozastaviť výkon uznesenia tým, že ho nepodpíše, čo môže urobiť aj keď je pre mesto nevýhodné. V tomto prípade tak neurobil teda vznikla na základe rozhodnutia zastupiteľstva,  odsúhlaseného primátorom mesta povinnosť. Samozrejme za  predpokladu, že primátor mesta vie čo podpisuje,“ potvrdil žilinský právnik Martin Píry.

Dostanú kluby schválené športové dotácie tento rok?

To, ako bude prebiehať prideľovanie dotácií, naznačil primátor: „V prípade, ako na účet mesta budú prichádzať finančné prostriedky, okamžite začneme oslovovať jednotlivých žiadateľov, aby prišli podpísať zmluvu o pridelení dotácie. V poradí, ktoré bolo zastupiteľstvom schválené. Niekomu sa ujde, niekomu sa neujde.. O tom rozhodli títo poslanci. Na základe čoho určovali poradie, vedia len oni..,“ dodal Igor Choma s odkazom na predkladateľov.

„Pracujem v meste so športovcami dlhé roky a neustále sa boríme s problémami, športu zúfalo chýba podpora zo strany mesta. Aj preto sme sa rozhodli takto podporiť športové kluby. Primátor namiesto toho, aby nás a šport podporil, vymýšľa nezmyselné argumenty ako tomu zamedziť,“ dodala poslankyňa Ľudmila Chodelková.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu