V Turí pri Žiline zažili v utorok podvečer slabšie zemetrasenie, dosiahlo magnitúdu 1,4


Foto: V Turí pri Žiline zažili v utorok podvečer slabšie zemetrasenie, dosiahlo magnitúdu 1,4 Foto: ilustračné - obecturie.eu

Čitatelia z Turia pri Žiline nás informovali o tom, že v utorok v podvečerných hodinách bolo v Turí počas krátkej doby slabšie zemetrasenie. Otrasy sa podarilo zachytiť aj seizmickým staniciam slovenskej Národnej siete seizmických staníc, ktoré otrasom namerali magnitúdu 1,4.

Epicentrum otrasov bolo práve v Turí, zemetrasenie s tak nízkou magnitúdou v klasifikácii EMS-98 je však pocítené len zriedkavo niekoľkými jednotlivcami.

„Dňa 14. novembra 2017 o 17:22 ZSEČ došlo na severozápade Slovenska k slabému zemetraseniu s epicentrom pri obci Turie a lokálnym magnitúdom 1,4,“ informoval Ústav vied o Zemi Slovenskej akadémie vied. Naposledy bolo v okolí Žiliny zaznamenané zemetrasenie v okolí neďalekej Rajeckej doliny, v roku 2015 tu otrasy dosiahli silu s magnitúdou 2,5.

Žilina si z histórie pamätá silné zemetrasenie z dňa 15. januára 1858, kedy otriaslo územím o rozlohe 66-tisíc kilometrov štvorcových. Otrasy s magnitúdou približne 5,1 stupňa mali za následok množstvo poškodených domov, z ktorých sa nezanedbateľný počet stal v dôsledku poškodenia neobývateľnými.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu