Tri pruhy na ceste pod Strečnom môžu zrušiť, najskôr však vykonajú analýzu


Foto: Tri pruhy na ceste pod Strečnom môžu zrušiť, najskôr však vykonajú analýzu

V roku 2009 sa pristúpilo na frekventovanej ceste I/18 pod Strečnom k zmenám v organizácií dopravy. Cestu rozšírili v niektorých úsekoch na tri jazdné pruhy, pričom tie protismerné od seba oddelili vodiacimi prahmi. Na ceste dochádzalo v minulosti k častým dopravným nehodám, najčastejšie k čelným zrážkam, ktoré vznikali kvôli predchádzaniu cez protismer. 

Dopravní experti vtedy rozhodli, že vhodným riešením bude rozšírenie cesty na trojprúd, pričom pomalšie vozidlá budú jazdiť maximálnou rýchlosťou 70 km/h v pravom a rýchlejšie do 90 km/h v ľavom. Vďaka opatreniam sa znížil počet nehôd na minimum. V čase, kedy sa pristúpilo k realizácii týchto zmien, nebola intenzita dopravy na ceste I/18 taká veľká, ako je dnes. V súčasnosti navyše mnoho vodičov využíva pruhy podľa svojho uváženia a jazdia vpravo aj vľavo viac ako 100-kilometrovou rýchlosťou. 

V prípade, že sa na ceste vytvorí kolóna, najväčší problém majú záchranári. Tí nedokážu prejsť cez rad stojacich áut dostatočne rýchlo a často sa k vážnym prípadom a nehodám dostanú oveľa neskôr, ako by to bolo pri klasickej dvojprúdovej ceste. Kolóny sa na ceste pod Strečnom vytvárajú už takmer pravidelne, nielen v piatok ale aj počas týždňa. Keď sa v roku 2009 zrealizovalo rozšírenie cesty na trojpruh, predpokladalo sa, že diaľnice v okolí Žiliny budú do pár rokov vybudované a väčšina dopravy sa presunie tam. Tunel Višňové je však stále vo výstavbe a áut na ceste každým dňom pribúda. Tento úsek cesty medzi Žilinou a Martinom už nezvláda nápor vozidiel.

V súčasnosti sa bude vykonávať rozsiahla analýza z pohľadu plynulosti a rýchlosti dopravy a tiež bezpečnosti. Ministerstvo dopravy na základe nej zaujme stanovisko, či trojpruh zachová, alebo ho napokon zruší. Zatiaľ teda nie je isté, že k zrušeniu troch jazdných pruhov dôjde, táto možnosť však prichádza do úvahy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu