Dočasný most vo Vraní čoskoro otvoria, po ukončení prác by mal vydržať 60-ročnú vodu


Foto: Dočasný most vo Vraní čoskoro otvoria, po ukončení prác by mal vydržať 60-ročnú vodu
Galéria: 5 fotiek

Dočasný most vybudovaný Národnou diaľničnou spoločnosťou v mestskej časti Vranie len prednedávnom uzavreli. Dôvodom sú práce, ktoré je potrebné vykonať predtým, ako bude zverený do správy mestu Žilina a Žilinskému samosprávnemu kraju. Motoristi budú môcť dočasnú konštrukciu využívať ešte tri a pol roka. Pôvodne mal byť most demontovaný už začiatkom leta, keďže jeho využitie počas výstavby úseku diaľnice pominulo. Podarilo sa však dohodnúť, aby bol zachovaný na dlhšie, ako bol pôvodný plán počas výstavby D3 Strážov - Brodno.

Mesto upozornilo začiatkom októbra občanov na dočasnú uzáveru mosta v dĺžke jedného mesiaca. V súčasnosti na ňom prebiehajú stavebné práce, ktoré vykonáva NDS predtým, ako stavbu zverí do správy mestu a župe. Uzávera pontónového mosta začala v sobotu 7. októbra 2017 a trvať bude do utorka 7. novembra 2017.

Most by mal v prípade akútneho stavu vydržal až 60-ročnú vodu. Takúto podmienku si stanovili vodohospodári, aby mohol byť zachovaný na viac ako tri roky. Vďaka premosteniu je odľahčená mestská časť Vranie od tranzitnej dopravy. Stovky áut, ktoré predtým jazdili priamo cez úzke uličky, si takto cestovanie výrazne zrýchlia a zjednodušia.

Predpokladané celkové náklady na prenájom a bežné prehliadky mostných konštrukcií boli vyčíslené spoločnosťou EUROVIA SK, a.s. Košice vo výške 168 550 eur za 1 rok. Zastupiteľstvo Žilinského samosprávneho kraja v tomto prípade odsúhlasilo spolufinancovanie nákladov na prenájom dočasných mostných objektov a nákladov spojených s ich prevádzkovaním a údržbou počas doby užívania. Mesto Žilina bude hlasovať o spolufinancovaní na najbližšom mestskom zastupiteľstve.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu