V Žilinskom kraji bude oddnes na linkách SAD jazdiť 30 nových autobusov, z toho 5 nízkopodlažných


Foto: V Žilinskom kraji bude oddnes na linkách SAD jazdiť 30 nových autobusov, z toho 5 nízkopodlažných
Galéria: 13 fotiek

Slovenská autobusová doprava Žilina (SAD Žilina) dnes oficiálne uviedla do prevádzky 30 autobusov novej generácie. Vozidlá značky IVECO budú jazdiť na prímestských linkách v regiónoch Horné Považie, Kysuce, Orava, Liptov a Turiec. Historický prvý krát sa v prímestskej doprave objavia aj nízkopodlažné vozidlá, ktoré budú pomáhať imobilným cestujúcim a mamičkám s kočíkmi. Celkovo pribudne 5 kusov takýchto vozidiel, pričom jazdiť by mali na menej vyťažených linkách - napríklad v obciach Rosina, Višňové Turie, Kunerad a podobne. Na viac vyťažených linkách, kde sa prepravuje väčší počet cestujúcich, budú zasa zaradené kapacitne väčšie autobusy - Iveco Crossway s dĺžkou až 12 metrov.

Ďalšou novinkou pre cestujúcich bude informačná obrazovka, na ktorej budú zobrazované informácie o nasledujúcich zastávkach a tiež časoch, kedy k nim autobus dorazí. Nechýba ani klimatizácia, nastaviteľné vykurovanie či protišmyková podlaha. Nové vozidlá navyše spĺňajú emisnú normu EURO 6. Vodičom budú pomáhať aj cúvacie senzory.

Spoločnosť, ktorá ich dodala, vyrobí denne na svojej linke vo Vysokom Mýte až 18 autobusov. Tie sú vyvážané do rôznych krajín v Európe, ale aj mimo nej. Podľa výrobcu sú vyrobené tak, aby vydržali čo najviac, o čom svedčí aj fakt, že po rôznych dopravných nehodách skončili tieto autobusy poškodené len minimálne a cestujúci sa zaobišli bez väčších zranení.


Všetkých tridsať autobusov môže ihneď vyraziť na cesty Žilinského kraja, nakoľko už majú pridelené platné evidenčné čísla. Cestujúci sa tak nimi môžu previezť už počas dnešného dňa. Oficiálne uvedenie do prevádzky sa konalo dnes 16. októbra na autobusovej stanici v Žiline o 9:00 hod.

Ako podotkla Ivana Strelcová, hovorkyňa SAD Žilina, a.s., výnimočnosť nových autobusov je predovšetkým v ich technickej výbave a vysokej miere bezpečnosti. Tieto vozidlá sú vybavené bezpečnostnými pásmi pre každého cestujúceho. Samozrejmosťou je aj bezplatné WiFi pripojenie. 

SAD Žilina zaradila dnešným dňom do prevádzky týchto 30 autobusov IVECO novej generácie:

  • Iveco Crossway Low Entry / 10,8 m - 5 ks (nízkopodlažné)
  • Iveco Crossway / 10,8 m - 23 ks
  • Iveco Crossway / 12 m - 2 ks




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu