Dobíjanie cez internet či platba v označovači kartou by mohli v žilinskej MHD fungovať už budúci rok


Foto: Dobíjanie cez internet či platba v označovači kartou by mohli v žilinskej MHD fungovať už budúci rok Foto: ilustračné

Systém dobíjania jázd na predplatené karty mestskej hromadnej dopravy v Žiline funguje rovnakým spôsobom už dlhé roky, a aj napriek tomu, že počas existencie nezaznamenal výrazné problémy, cestujúci sa dožadujú vzhľadom na pokročilú informatizáciu spoločnosti aj nových možností nabitia jázd. Osobná návšteva predajných miest by od budúceho roka nemusela byť jedinou cestou, ako si ich predplatiť. V týchto dňoch podáva Dopravný podnik mesta Žiliny (DPMŽ) žiadosť o nenávratný finančý príspevok v projekte „Informatizácia MHD v Žiline“.

V rámci neho by mal dopravný podnik predstaviť hneď niekoľko noviniek, medzi inými aj možnosť dobíjania čipových kariet cez internet. „Predpokladáme, že k realizácii dôjde najneskôr na jar budúceho roku. Našim zámerom je do konca roku 2018 celý projekt zrealizovať. Okrem množstva nových možností bude možné spustiť aj predaj predplatných cestovných lístkov cez internet ale aj platby za jednorazové cestovné lístky priamo na označovačoch vo vozidlách prostredníctvom bankomatových kariet,“ uviedol riaditeľ DPMŽ Ján Barienčík.

Na zastávkach by mali pribudnúť informačné panely, ktoré poznáme napríklad zo zastávky Hurbanová


Po zapracovaní nových funkcionalít sa bude DPMŽ podieľať aj na vydávaní nového typu čipových kariet, ktoré by mohli v Žiline spojiť nielen dopravu. „Následne začneme postupne vydávať modernejšie čipové karty vyššieho štandardu, ktoré bude možné využívať aj v iných oblastiach ako je MHD - a to ako Mestskú čipovú kartu,“ vysvetlil Barienčík s tým, že karta by mohla fungovať napríklad pre projekt bike sharingu alebo pre vstupy na plaváreň, do divadla či na hokej. Jedným z využití by mohla byť aj funkcia zľavovej karty v obchodoch.

V rámci informatizácie MHD bude vybudované aj modernizované dispečerské riadenie, vďaka čomu pribudnú informačné panely na desiatkach zastávok. „Na všetkých významných zastávkach, približne pätdesiatoch, budú umiestnené veľké elektronické zastávkové informačné panely, na ktorých budú zobrazované online príchody spojov a ďalšie dôležité informácie pre cestujúcich. Zároveň budú spustené aplikácie do mobilov a na internet o reálnej polohe vozidiel a možných prestupoch tak , aby si cestujúci mohol čo najlepšie naplánovať svoje cestovanie,“ popísal Barienčík.

Verejná doprava by sa mala stať atraktívnou alternatívou využívania osobných automobilov

Budúci rok by sme sa teda mali dočkať významných zmien v cestovaní mestskou hromadnou dopravou, čo reflektuje snahu o maximalizáciu jej využitia, keďže dopravná situácia v meste podstupuje čoraz náročnejšie skúšky. Paralelne pripravuje Mesto Žilina projekty na modernizáciu zastávok MHD a spustenie preferencie vozidiel dopravného podniku na všetkých križovatkách s cestnou svetelnou signalizáciou.

V roku 2018 by mala byť vyhlásená aj súťaž pre projektové riadenie na modernizáciu celej infraštruktúry trolejbusovej dráhy v meste. Dopravný podnik mesta Žilina s.r.o. pripravuje množstvo ďalších opatrení a projektov, o ktorých bude postupne verejnosť informovať. „Projekty, ktoré začíname postupne realizovať, ale aj ktoré sú v štádiu príprav a rozpracovanosti, majú jediný cieľ a to spraviť verejnú dopravu atraktívnejšou a konkurovať individuálnej doprave v meste, aby čo najviac cestujúcich začalo využívať MHD,“ uzavrel Barienčík.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu