Športové kluby majú možnosť požiadať o dotáciu do 15. októbra, minimálna výška je 5-tisíc eur


Foto: Športové kluby majú možnosť požiadať o dotáciu do 15. októbra, minimálna výška je 5-tisíc eur Foto: ilustračné

Pred niekoľkými dňami sme informovali o tom, že poslanci Mestského zastupiteľstva schválili návrh na vyčlenenie sumy 250-tisíc eur z rozpočtu mesta Žilina na podporu športových klubov do konca tohto kalendárneho roka. Peniaze, ktoré mesto získava ako príjem z odvodov z hazardných a iných podobných hier, tak budú z časti putovať do podpory žilinského športu.

Keďže však návrh bol pôvodné schválený už pred letom, avšak primátor uznesenie nepodpísal, predkladatelia ho dopracovali o pripomienky a opätovne predložili na uplynulom zastupiteľstve, kde bol schválený.

Do konca roka zostáva len o niečo málo viac ako tri mesiace, športové kluby sa tak musia so žiadosťami o podporu poponáhľať. Preto sme zisťovali, čo je potrebné urobiť v prípade, že sa kluby chcú uchádzať o dotáciu a kde nájdu dostupné formuláre a bližšie informácie.

Ich žiadosti by mali byť doručené do 15. októbra 2017 na adresu:

Mestské zastupiteľstvo v Žiline
Mestský úrad v Žiline
Námestie obetí komunizmu 1
011 31 Žilina


Na obálku treba napísať : „ŽIADOSŤ O PODPORU ŠPORTOVÝCH KLUBOV 2017 – DOTÁCIA MZ“
Vzor žiadosti: http://www.zilina.sk/dokumenty-na-stiahnutie—-2017_2/
Podmienky a ďalšie informácie k žiadosti: http://www.zilina.sk/sportove-dotacie/

„O dotáciu mestského zastupiteľstva môže klub požiadať aj v prípade, že už v tomto roku získal od Mesta Žilina inú športovú alebo grantovú dotáciu. Je veľmi dôležité, aby kluby vo svojej žiadosti čo najdetailnejšie rozpísali, na aké aktivity chcú peniaze použiť, vrátane predbežného rozpočtu. Tento detailný popis by mal tvoriť prílohu žiadosti. Zároveň chcem kluby poprosiť, aby poslali svoju žiadosť aj elektronicky (scan) na mail martin@kapitulik.sk,“ uviedol poslanec Martin Kapitulík, ktorý uznesenie inicioval.

Podľa jeho slov je o dotácie zo strany mesta Žilina pre športové kluby vysoký záujem. „Za posledné dva dni som dostal desiatky mailov a neprestal mi zvoniť telefón. Som hrdý na to, koľko aktívnych športových klubov v Žiline funguje. Je však vidieť, že im chýba podpora. Potrebujú sa nadýchnuť, aby mohli robiť svoju prácu ešte lepšie a na vyššom leveli. Verím, že im s tým vieme pomôcť. Podpora športu má zmysel a vráti sa nám všetkým v lepšej kvalite života,“ dodal poslanec s tým, že sumu dotácie nastavili na minimum 5-tisíc eur preto, aby kluby podporu reálne pocítili.

Dotácie majú slúžiť na chod klubu a jeho činnosť, do budúcna by sa suma mohla navyšovať

Dotácie by mali obecne smerovať na podporu činnosti športových klubov v Žiline. „Oprávnenými výdavkami je nájom priestorov pre činnosť športového klubu a náklady spojené s jeho činnosťou ako nákup materiálu, dresov, náradia, či cestovné na súťaže. Peniaze nie je možné použiť na aktivity, ktoré s činnosťou priamo nesúvisia. Rovnako nie je možné z dotácie financovať mzdy a odmeny, splácanie úverov, pôžičiek, úrokov a nákup alkoholických a tabakových výrobkov,“ upresnil Kapitulík.

Poslanci chcú navyšovať sumu aj do budúcnosti. „Chceli sme klubom pomôcť ešte v tomto roku a verím, že týchto 250.000,- EUR je prvým krokom k systematickej a reálnej podpore športu v Žiline. Budúci rok chceme na podporu činnosti športových klubov vyčleniť výrazne viac. Držte nám palce, nech sa nám to podarí. Mojim cieľom je postaviť žilinský šport opäť na nohy a vrátiť slávu športom, v ktorých Žilina v minulosti excelovala. V žiadnom prípade však nezabúdame ani na ostatné športy. Chceme, aby sa Žilina hýbala,“ uzatvoril Martin Kapitulík. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu