V piatok bude môcť každý vodič cestovať hromadnou dopravou zadarmo, postačí mu vodičský preukaz


Foto: V piatok bude môcť každý vodič cestovať hromadnou dopravou zadarmo, postačí mu vodičský preukaz

Už v piatok 22. septembra zavíta do Žiliny Európsky týždeň mobility, v rámci ktorého bude na Námestí Andreja Hlinku pripravený bohatý program pre obyvateľov mesta. Témou tohtoročného podujatia „Čistá, zdieľaná a inteligentná mobilita“, celoeurópsky týždeň je zameraný na potrebu znižovania emisného zaťaženia v meste. Mesto Žilina sa do tohto podujatia zapojí už po štvrtýkrát.

Novinkou je tento rok možnosť cestovať mestskou hromadnou dopravou bezplatne, návrh presadila na včerajšom mestskom zastupiteľstve poslankyňa Iveta Martinková.

„Dnes sa mi v rozprave podarilo jednohlasne presadiť návrh uznesenia, že 22.9.2017 budú môcť majitelia vodičských oprávnení použiť MHD v rámci propagácie týždňa mobility zdarma. Ako cestovný lístok im poslúži vodičský preukaz. Aj automobilová doprava zanecháva na našej planéte uhlíkovú stopu. Akékoľvek obmedzenie automobilovej cestnej premávky má zmysel,“ dodala poslankyňa.

Mesto predstaví aj zámer bikesharingu, ktorý včera odobrili poslanci


V nadväznosti na túto tému pripravilo mesto Žilina pre návštevníkov prezentáciu elektromobilov rôznych značiek či predstavenie zámeru mesta zriadiť systém na zdieľanie verejných bicyklov. Pri tejto príležitosti si bude môcť verejnosť vyskúšať jazdu požičaným bicyklom či jazdu v elektromobile. Súčasťou celého podujatia sú aj zaujímavé aktivity pre najmenších.



Európsky týždeň mobility (ETM) sa koná každý rok od 16. do 22. septembra s cieľom povzbudiť samosprávy, aby zaviedli a podporovali opatrenia udržateľnej mestskej mobility, aby vyzvali svojich obyvateľov využívať pre  prepravu  multimodálnu dopravu (pešia preprava, cyklistická či  hromadná  doprava) -  alternatívy k individuálnej automobilovej dopravy s vysokou emisnou produkciou.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu