Colníci zo Žiliny realizovali 118 kontrol pohonných hmôt, v 2 prípadoch zistili porušenie predpisov


Foto: Colníci zo Žiliny realizovali 118 kontrol pohonných hmôt, v 2 prípadoch zistili porušenie predpisov Foto: TS Colný úrad Žilina

Žilinskí colníci pri kontrolách pohonných hmôt, hlavne motorovej nafty odobrali 118 vzoriek z čerpacích staníc nadzemných a podzemných nádrží, z nádrží osobných aj nákladných automobilov, z cisterien prepravujúcich minerálny olej, z plastových nádrží u fyzických a právnických osôb.

V dvoch prípadoch zaznamenali porušenie pravidiel. V Trstenej colníci zastavili dopravcu s cisternou, v ktorej sa podľa prepravných dokladov malo prevážať takmer 32 tisíc litrov mazacieho oleja. Odobrali vzorky, na vyhodnotenie ktorých použili prístroj – spektrometer a ten zistil, že sa jedná o motorovú naftu.

Cisternu colníci zadržali a vzorky odoslali aj na expertízu do laboratória, ktoré potvrdilo tento výsledok. Záchytom zabránili úniku na spotrebnej dani a možnému podvodu, nakoľko sa takýto tovar zvykne zneužívať ako pohonná látka alebo prímes do nej.

Pri ďalšej kontrole, tento krát v Suchej Hore, prevážala dodávka v plastových nádržiach skoro 4 tisíc litrov červenkastej tekutiny. Vodič najskôr uviedol, že ide o postrek na burinu, neskôr zas povedal, že je to olej na vykurovanie. Aj v tomto prípade colníci vykonali analýzu spektrometrom, ktorý vyhodnotil tovar ako motorovú naftu, ale záväzný bude výsledok z laboratória. Ten zatiaľ nie je známy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Colný úrad Žilina