Na nelegálnom vrakovisku v Kláštore pod Znievom zaistila polícia destiaky rozobratých vozidiel


Foto: Na nelegálnom vrakovisku v Kláštore pod Znievom zaistila polícia destiaky rozobratých vozidiel Foto: KR PZ Žilina

Dnes sme vás informovali o rozsiahlej policajnej akcii, ktorú vykonali v uplynulých dňoch policajti OR PZ v Martine v súčinnosti s policajtmi špecializovaného útvaru Prezídia PZ na environmentálnu kriminalitu a v spolupráci s Okresnou prokuratúrou v Martine.

Príšlušníci polície vykonali na základe dlhodobo získaných informácií procesné úkony vo viacerých nehnuteľnostiach v katastrálnom území Lazany v obci Kláštor pod Znievom, nakoľko tu malo dochádzať k zhromažďovaniu a rozoberaniu motorových vozidiel. Tých tu nakoniec našli niekoľko desiatok.

Galéria: 10 fotiek

„Tieto mali byť minimálne prostredníctvom internetových portálov ponúkané na predaj. Polícia doposiaľ zaistila celkom 52 osobných motorových vozidiel, z prevažnej časti rozobratých s náplňami, ktoré sú kategorizované aj ako nebezpečný odpad, 22 demontovaných, už používaných motorov motorových vozidiel, 39 demontovaných, už používaných prevodoviek  a množstvo rôznych automobilových súčiastok, ktoré boli pravdepodobne určené na ďalší predaj a to bez živnostenského oprávnenia, ako aj iných zákonných predpokladov na podnikanie,“ spresnila policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Z nepredaných častí mal vznikať nebezpečný odpad, k prípadu boli pribraní znalci


Podozriví mali rozoberať automobily, čím sa stali nepojazdné a vytvárať tak nebezpečný odpad z nepredaných častí. Ten zostával na pozemku. „Je dôvodné podozrenie, že postupným rozoberaním motorových vozidiel, zásahom do ich konštrukcií, hnacích agregátov, prevodových a nosných jednotiek sa tieto stávali nepojazdnými vrakmi bez možností efektívneho obnovenia do pôvodného stavu a nepredané časti, zvyšky a náplne z nich sa stali nebezpečným odpadom, ktorý zostal na pozemku,“ uviedla Balogová.

Pre tieto skutočnosti začal vyšetrovateľ trestné stíhanie pre niekoľko prečinov a zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Polícia pribrala k prípadu aj znalcov, ktorí majú určiť rozsah páchanej trestnej činnosti. Na základe toho bude môcť polícia postupovať a neskôr v prípade poskytne viac informácií.

„V tejto súvislosti vyšetrovateľ OR PZ v Martine začal trestné stíhanie vo veci zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti, prečinu neoprávneného podnikania, prečinu neoprávneného nakladania s odpadmi a prečinu ohrozenia a poškodenia životného prostredia. Za účelom zistenia rozsahu páchanej trestnej činnosti boli vo veci pribratí znalci,“ uzavrela policajná hovorkyňa s tým, že ďalšie okolnosti sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Žilina