O kreslo župana Žilinského samosprávneho kraja sa bude nakoniec uchádzať deväť kandidátov


Foto: O kreslo župana Žilinského samosprávneho kraja sa bude nakoniec uchádzať deväť kandidátov

K siedmym mediálne prezentovaným kandidátom nakoniec pribudol Kristián Hoffmann za Stranu zelených Slovenska a Stanislav Pirošík, ktorý kandiduje s podporou strany VZDOR - strana práce a Komunistická strana Slovenska. O poslanecké kreslá zabojuje 16 politických strán s ich kandidátkami, doplní ich 116 nezávislých poslancov. Pre TASR to uviedla predsedníčka Volebnej komisie ŽSK Monika Lacúchová.

Najviac poslancov má obvod Žilina, poslanec si v priemere príde na viac ako 600 eur v hrubom


V novembri si budeme voliť aj 57 poslancov v 11 volebných obvodoch, najväčší je okres Žilina s 13 poslancami, naopak najmenší okres Turčianske Teplice bude zastupovať len jeden poslanec. Obvody Martin a Čadca majú zhodne zastúpenie 8 poslancov, Liptovský Mikuláš zastupuje 6 poslancov, obvody Námestovo a Ružomberok majú 5 zástupcov ľudu a Kysucké Nové Mesto, Tvrdošín a Dolný Kubín zastupuje zhodne vždy trojica poslancov. V susednej Bytči si budú voliť dvoch zástupcov.

Poslanec si počas volebného obdobia prilepší v priemer o viac ako 600 eur v hrubom, odmeňovanie poslancov je realizované na základe uznesenia zasadnutia Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja z dňa 4. júla 2006. „Priemerná výška odmeny poslanca ŽSK predstavovala v priemere mesačne 623,27 € v hrubom. Priemer je vyrátaný len za zúčtované obdobie od 9.12.2013 do 30.6.2017, keďže volebné obdobie ešte neuplynulo,“ uviedol kraj v odpovedi na našu infožiadosť ešte počas leta.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu